ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης-εκδοτών για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

Κόντρα κυβέρνησης-εκδοτών για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ
EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Οι εργοδότες και οι εκδότες θα πρέπει να δείξουν τουλάχιστον για μία φορά την αναγκαία ευαισθησία» για τον ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, (ΕΔΟΕΑΠ), και την κοινή ανακοίνωση μεγάλων ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης με την οποία υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και απειλούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Πολλοί από τους μεγάλους εκδότες αυτής της χώρας, ξεχνάνε την προσπάθεια για την προστασία της ενημέρωσης αλλά και των δημοσιογράφων όταν έρχεται η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ. Έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία και θα προχωρήσουμε στην αναγκαία νομοθέτηση».

«Οι εργοδότες και οι εκδότες θα πρέπει να δείξουν τουλάχιστον για μία φορά την αναγκαία ευαισθησία και προσήλωση στα θέματα των εργαζομένων ώστε να διασφαλιστεί ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας κάτι το οποίο μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», συνέχισε.

«Θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση των σχετικών ρυθμίσεων ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των εκδοτών. Φυσικά η δικαστική οδός είναι ανοικτή ωστόσο νομίζω ότι νομικά δεν θα μπορέσουν να βρουν κάποια θεμελιωτική βάση για το επιχείρημά τους», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Άκρως προκλητική» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση των έξι εκδοτικών επιχειρήσεων εναντίον της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ. «Οι συγκεκριμένοι εκδότες-ιδιοκτήτες συγκροτημάτων ΜΜΕ επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, φορτώνοντας τις ευθύνες για την κρίση στον χώρο του Τύπου σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Προς τούτο προβαίνουν στην απολύτως απαράδεκτη και χυδαία κίνηση να απειλούν με απολύσεις, προκειμένου να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για την επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Την ίδια τακτική, άλλωστε, είχαν ακολουθήσει και οι καναλάρχες κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», συνεχίζει.

«Αν αναζητούν υπεύθυνους για την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εκδότες που συνέταξαν την ανακοίνωση ενάντια στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι να κοιτάξουν τον καθρέφτη τους. Οι απειλές τους θα πέσουν στο κενό. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και οι αγώνες των σωματείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι το καλύτερο εχέγγυο για τη διάσωση του ταμείου τους», καταλήγει.

Σημειώνεται, ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα οι εκδοτικές επιχειρήσεις ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ, ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ και ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΕ, ισχυρίζονται ότι «για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου της θα οδηγήσει στη βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους». «Θα προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις μας» προσθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ