ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς είδε το Μαξίμου το debate της Κεντροαριστεράς

Πώς είδε το Μαξίμου το debate της Κεντροαριστεράς
EUROKINISSI

Το Μαξίμου είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις κρίσεις του σχετικά με την προεκλογική κούρσα για την εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς

Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επ’ ουδενί επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι βλέπει θετικά οποιονδήποτε από τους 9 υποψηφίους. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση περιορίζεται σε γενικές πολιτικές κρίσεις, οι οποίες συνήθως αρθρώνονται γύρω από ισχυρισμούς:

Πρώτον, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία κινείται προς τα αριστερά, ανοίγοντας τον προγραμματικό διάλογο για μια στρατηγική συμμαχία με την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Δεύτερον, ο χώρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς δεν ακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, μένοντας προσκολλημένος στη "λογική Βενιζέλου" για σταθερή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Την επίσημη κυβερνητική γραμμή συνόψισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του (Κυριακάτικη Αυγή) όπου τόνισε ότι "φαίνεται ότι τμήματα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας έχουν κατανοήσει τη συγκυρία και ακριβώς γι’ αυτό ριζοσπαστικοποιούν τον λόγο και τις πρακτικές τους, μετατοπιζόμενες σε αριστερές θέσεις. […] Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα όλες αυτές οι εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν την όλη συζήτηση στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, της οποίας οι εσωτερικές διαδικασίες μοιάζουν με μάχες χαρακωμάτων για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας, χωρίς κοινωνικές αναφορές".

"Δεν έχουν πρόταση"

Όπως είναι φυσικό, το επιτελείο του Μαξίμου παρακολούθησε το debate των 9 υποψηφίων στην ΕΡΤ. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σχόλιο. Ωστόσο, αξιωματούχος του Μαξίμου σε συνομιλία του με το CNN Greece, παρατήρησε: "Πέρα από τις επιμέρους κρίσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων, που αφορούν το εσωτερικό της Κεντροαριστεράς, το βασικό συμπέρασμα από το debate είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν έχει συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση. Επιπλέον, έγινε σαφές από την κουβέντα ότι η Κεντροαριστερά βρίσκεται ακόμα στον αστερισμό Βενιζέλου, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και τις εξελίξεις που σημειώνονται στην Ευρώπη".

Η γενική εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι όποιος/α και αν εκλεγεί επικεφαλής του νέου φορέα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει με επάρκεια αυτό που ονομάζουν "προγραμματικό κενό" του χώρου, δηλαδή την απουσία διακριτού πολιτικού στίγματος σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Για το Μαξίμου όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εκλογής της 12ης Νοεμβρίου, λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχιση της τακτικής που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, ήτοι: Διαμόρφωση της ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Κεντροαριστεράς (με την ευρεία έννοια). Δηλαδή θα ολοκληρωθεί η πορεία "ωρίμανσης" του κυβερνώντος κόμματος, για να θυμηθούμε τη χαρακτηριστική έκφραση του Γιάννη Δραγασάκη.

Ένταση της πίεσης προς τον νέο κεντροαριστερό φορέα με στόχο είτε να ενταχθεί σταδιακά σε ένα νέο σύστημα συμμαχιών με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε, αν επιλέξει τη ΝΔ, να υποστεί το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό κόστος. Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί από τη δημιουργία του νέου φορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ