ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιον θέλει η Αθήνα στη θέση του Ντάισελμπλουμ

Ποιον θέλει η Αθήνα στη θέση του Ντάισελμπλουμ
ΕUROKINISSI

Μπορεί το σημερινό Eurogroup να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα, καθώς δεν αναμένεται να ασχοληθεί με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά σε μια άλλη υπόθεση.

Στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, αναμένεται μεγάλο παρασκήνιο αναφορικά με το θέμα του αντικαταστάτη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Ήδη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ξεκίνησε επαφές προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητές του για τη θέση. Και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του θα είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, καθώς η Αθήνα επιθυμεί σφοδρά την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε την Ελλάδα να κλείσει ευκολότερα τις εκκρεμότητές με το τρέχον πρόγραμμα. Κυρίως, όμως πιστεύουν ότι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup θα έχει σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις για την επόμενη, «μεταμνημονιακή» μέρα. Ως εκ τούτου, θα ήθελαν στη θέση αυτή να κάθεται κάποιος με τον οποίο αποδεδειγμένα έχουν καλή σχέση, πρόσβαση και επικοινωνία.

Άλλωστε, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν να το λένε ότι ο Μπρούνο Λεμέρ στο κρίσιμο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, πρώτος ανέλαβε να υπερασπιστεί την Ελλάδα, πριν καν, μάλιστα πάρει τον λόγο ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια, ο Λεμέρ δεν έχει μόνο «φίλους» στο τραπέζι του Eurogroup. Από τη μία το Βερολίνο δεν επιθυμεί να δει το Παρίσι να κερδίζει μια τόσο σημαντική θέση. Οι πρώτοι μήνες του Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία αποδείχτηκαν ικανοί να «κερδίσουν» αρκετούς στις Βρυξέλλες και σίγουρα η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο πόλος αυτός.

Επιπλέον, πολλές χώρες δεν βλέπουν με καλό μάτι την πιθανότητα να ηγηθεί του Eurogroup ούτε το Βερολίνο ούτε το Παρίσι και ήδη έχουν αρχίσει να σκέφτονται εναλλακτικά σενάρια. Κι ένα από τα επικρατέστερα είναι του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ