ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανάκτηση άνω των 3,5 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις του 2008

ΥΠΕΞ: Ανάκτηση άνω των 3,5 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις του 2008
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο ποσό της τάξης των 3.590.957,27 ευρώ που προορίζονταν για προγράμματα τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Πρόκειται για κονδύλια που είχαν χορηγηθεί για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων, στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ένωσης, στις 22/9/2008.

Το παραπάνω είναι μία ακόμη επιτυχία του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της ρητής εντολής του υπουργού Νίκου Κοτζιά, από την αρχή της θητείας του, για την πάταξη της διαφθοράς και την ανάκτηση των ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών κ.ο.κ. Ο κ. Κοτζιάς εξάλλου σε πρόσφατη ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε αναφερθεί στη σημασία που δίνει ο ίδιος στη μάχη ενάντια στη διαφθορά, τονίζοντας ότι «είμαστε σε αυτό το θέμα αμείλικτοι».

Σήμερα, μετά τη μακρά και επίμονη έρευνα, τα ανακτηθέντα κονδύλια από το υπουργείο Εξωτερικών υπερβαίνουν τα 14 εκ. ευρώ μαζί, με τα 3.590.957,27 ευρώ και την πρόσφατη ανάκτηση 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ της περιόδου 2008-2009.

Το ποσό των 3.590.957,27 ευρώ εντοπίστηκε και εξασφαλίστηκε η επιστροφή του, κατόπιν διεξοδικής έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, υπό τον πρέσβη Ν. Βαμβουνάκη, όταν διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω προγράμματα ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις και, συχνά, προς αμφιβόλου σκοπιμότητας προγράμματα, έχουν καρποφορήσει», επισημαίνοντας ότι «το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για επιστροφή χρημάτων της χώρας και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενώπιον της Δικαιοσύνης για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ