ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια κόντρα στη Βουλή για Κουφοντίνα και τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη

Άγρια κόντρα στη Βουλή για Κουφοντίνα και τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησηςΝΔ προκάλεσε στη Βουλή η άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  να δηλώνει σοκαρισμένος που το «πιστόλι της 17Ν» και ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών βγήκε από τη φυλακή και τον Σταύρο Κοντονή να απαντά ότι πήρε 48ωρη άδεια με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η ΝΔ.

«Ως εδώ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να απολαμβάνει ο Κουφοντίνας το ένα προνόμιο την ώρα που δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, αλλά αντίθετα τραυματίζει με τον γεμάτο μίσος λόγο του.

«Δείχνει αυτή η συμπεριφορά άνθρωπο που θέλει να ενταχθεί στη κοινωνία; Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα;», είπε και αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία της απόφασης, αλλά και στη δημόσια ανάρτηση του επικεφαλής του Ρουβίκωνα που χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον «μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη». Όπως είπε, κανείς δεν έπιασε απευθείας το πιστόλι, καθώς πρώτα αρχίζει από τα μυαλά, μετά περνάς στη μολότοφ και μετά στο πιστόλι, τα 45άρια και τα καλάσνικοφ είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανοχή στην ανομία και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Παιδείας που εγκάλεσε, όπως είπε, πρύτανη, επειδή κάλεσε την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Η δημοκρατία αμύνεται, ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι, η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας, πρέπει να είναι μηδενική», είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να φωνάξουμε ένα βροντερό «ως εδώ».

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ήρθε σε άγρια κόντρα και με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι ο Κουφοντίνας έλαβε άδεια βάσει του νόμου και πως ενώ ο κ. Μητσοτάκης αποδέχεται τον θεσμό των αδειών, δεν τις θέλει για αυτούς με τους οποίους διαφωνεί. «Η λογική ο νόμος το προβλέπει, αλλά δεν αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί για κάποιον με τον οποίο διαφωνούμε», είπε ο Σταύρος Κοντονής με τη Ντόρα Ντ. Μπακογιάννη να του φωνάζει «δεν ντρέπεσαι;».

«Εσύ πρέπει να ντρέπεσαι για την πορεία και τη διαδρομή σου», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση καταδίκασε τις ενέργειες και τα ειδεχθή εγκλήματα.

«Ελπίζω να αναλογιστεί το κακό που έκανε στα θύματά του, στους ανθρώπους που σκότωσε πισώπλατα, στους ανθρώπους που στρατολόγησε και τελικά και στην χώρα», συμπλήρωσε και επικαλούμενος την περίπτωση Χριστόδουλου Ξηρού που έλαβε άδεια επί ημερών ΝΔ, ανέφερε πως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκάλεσε την κυβέρνηση.

«Θλιβερό απολογητή του Κουφοντίνα», αποκάλεσε τον Σταύρο Κοντονή η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν είμαι νομικός αλλά απλή βουλευτής και ρωτώ τι άλλαξε στο νομοθετικό πλαίσιο από τότε που ο Κουφοντίνας ζητούσε άδεια και του την είχαν αρνηθεί. Δεν ήταν ο ίδιος ο Κουφοντίνας, δεν είχε βγάλει βιβλίο που έλεγε ότι το βράδυ που δολοφόνησε τον Μπακογιάννη πήγε σε ταβέρνα και πανηγύριζε τη μεγάλη επιτυχία;» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης για επιλεκτική στάση.

«Όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα δεν βγήκατε και κάνετε παρέμβαση», είπε και πρόσθεσε: «Όλο το παρεάκι με την συλλογικότητα Α, τον Ρουβίκωνα, τη συλλογικότητα Β όταν θέλουμε να τους καλύψουμε είμαστε πρώτοι, όταν όμως πρέπει να τους καταδικάσετε κρύβεστε κ. Κοντονή».

Για ανακρίβειες και ψέματα της κ. Μπακογιάννη μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε ανθρώπους που διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα».

Νωρίτερα, ο Σταύρος Κοντονής αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ήρθαν σε σύγκρουση με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη για τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη στο Β' Νεκροταφείο.

«Τον νόμο Παρασκευόπουλο χρησιμοποίησε για να αποφυλακιστεί ο δολοφόνος της Δώρας», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ο προηγούμενος νόμος που καταργήθηκε από το νόμο Παρασκευόπουλου, προέβλεπε απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών γιατί ήταν εξατομικευμένη η αποφυλάκιση. «Αναγνωρίστε τις τραγωδίες και ζητήστε συγνώμη», είπε.

Για βάναυση και βίαιη στοχοποίησή του ως ο άνθρωπος που έβαψε τα χέρια του με αίμα, έκανε λόγο ο Νίκος Παρασκευόπουλος που υποστήριξε πως από το 2005 η χώρα έχει αποσυμφορητικούς νομους και δυνάμει αυτών γίνεται το σύνολο των απολύσεων από τις φυλακές.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής επεσήμανε πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο συγκεκριμένος κρατούμενος θα είχε εξέλθει των φυλακών μετά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, διότι είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής και από το νόμου πληρούσε τις προϋποθέσεις να αφεθεί ελεύθερος.

Νωρίτερα

Ο θεσμός των αδειών που δίνονται στους κρατούμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα μονοπώλησε τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη διήμερη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Θετικό χαρακτήρισε το μέτρο ο Κώστας Γκιουλέκας από τη ΝΔ, σημειώνοντας ωστόσο, δεν μπορεί να εφαρμόζεται οριζόντια. «Έχουν σημασία τα 11 φορές ισόβια που καταδικάστηκε ο Κουφοντίνας ή το θέμα δεν πρέπει να μας απασχολεί;», αναρωτήθηκε και επέμεινε στον καθορισμό ουσιαστικών κριτηρίων για τη χορήγηση άδειας.

Αντιπαράθεση υπήρξε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή έκανε λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν θέμα με την άδεια Κουφοντίνα. «Δεν νομίζω ότι η άδεια οποιουδήποτε κρατουμένου αυθορμήτως απασχολεί τους πολίτες», είπε, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι αναδείχθηκε το θέμα για να αποσπάσει την προσοχή από ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

«Δεν μπορούμε να λέμε σοβαρά εδώ ότι δεν ενδιαφέρει την κοινωνία αν ένας κατά συρροή δολοφόνος και τρομοκράτης παίρνει άδεια, φυσικά και την ενδιαφέρει», απάντησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι η άδεια προστατεύει την κοινωνία, καθώς εξανθρωπίζει και εμποδίζει τις υποτροπές.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, που εισηγήθηκε τις τροποποιήσεις, χαρακτήρισε το θεσμό των αδειών ό,τι πιο σύγχρονο και ωφέλιμο που έχει λειτουργήσει θετικά, για αυτό και πρέπει να διαφυλαχθεί με συγκεκριμένα κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ