ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνείς αντιδράσεις για τη διήμερη άδεια Κουφοντίνα

Διεθνείς αντιδράσεις για τη διήμερη άδεια Κουφοντίνα
eurokinissi/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την έντονη αντίθεσή τους στην σαρανταοκτάωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις φυλακές Κουρυδαλλού εξέφρασαν Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την άδεια αυτή, ενώ κατηγορεί την Αθήνα ότι επιδεικνύει ανοχή σε έναν «αιμοσταγή τρομοκράτη», όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους Τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90.

Όπως επισημαίνει, η ενέργεια αυτή της Αθήνας, «είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Mάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντινάς, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης της 17ης Νοέμβρη, ο οποίος καταδικάστηκε με ισόβια στη φυλακή για τη δολοφονία του κ. Τσετίν Γκιοργκιού, του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, σύμβουλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του κ. Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου ) για περίοδο δύο ημερών.

Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης. Η επίδειξη ανοχής σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη με τέτοιο τρόπο είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Βρετανίδα πρέσβης: Απογοητευτικό να δοθεί άδεια σε έναν δολοφόνο

Απογοήτευση για την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα Kate Smith.

Σε μήνυμά της στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter, η κ. Smith σημειώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, δηλώνει ωστόσο απογοητευμένη από την απόφαση να δοθεί άδεια σε έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Παράλληλα σημειώνει ότι συμμερίζεται τον πόνο που προκαλεί η συγκεκριμένη απόφαση στις οικογένειες των θυμάτων.

Πάιατ: Ενώνω τη φωνή μου με όσους αντιδρούν

Θέση για την διήμερη άδεια που έλαβε σήμερα ο αρχηγός της «17 Νοέμβρη» , πήρε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι ενώνει τη φωνή του με όσους εναντιώνονται την απόφαση για χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Ενώνω τη φωνή μου με όσους είναι απέναντι στην απόφαση του συμβουλίου της φυλακής να αφήσουν ελεύθερο ένα καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της οργάνωσης της 17Ν. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή άδεια δεν τιμά τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους» έγραψε ο αμερικανός διπλωμάτης ενώ δημοσίευσε και μια φωτογραφία με τα ονόματα των θυμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ καταδίκασε σήμερα την απόφαση να χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα 48ωρη άδεια.

«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε τρομερή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Έχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ» σημείωσε η Νάουερτ.

«Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «ορισμένα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν και προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ