ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ελληνική πλευρά χαιρετίζει τη συμφωνία των 23 κρατών της ΕΕ για αμυντική συνεργασία

H ελληνική πλευρά χαιρετίζει τη συμφωνία των 23 κρατών της ΕΕ για αμυντική συνεργασία
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Συμφωνία στενότερης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας υπέγραψαν 23 από τις 28 χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να σημειώνει: «Σήμερα συζητήσαμε για την PESCO, δηλαδή για τη διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας, και υπογράψαμε, τα 23 από τα 28 κράτη, μία συμφωνία συνεργασίας».

Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα για τη δημιουργία της λεγόμενης μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακοτείο. Οι 23 χώρες συμφώνησαν στις αρχές της PESCO, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η «PESCO είναι ένα φιλόδοξο, δεσμευτικό και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας του εδάφους της ΕΕ και των πολιτών της». Επίσης, προσυπέγραψαν τον κατάλογο των «φιλόδοξων και πιο δεσμευτικών κοινών υποχρεώσεων», τις οποίες συμφώνησαν να αναλάβουν τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων «των τακτικά αυξανόμενων προϋπολογισμών για την άμυνα σε πραγματικούς όρους, με σκοπό την επίτευξη συμφωνημένων στόχων».

Τέλος, στη συμφωνία περιλαμβάνονται προτάσεις για τη διακυβέρνηση της PESCO, με ένα γενικό επίπεδο για τη διατήρηση της συνοχής και της φιλοδοξίας της (PESCO), το οποίο θα συμπληρώνεται από ειδικές διαδικασίες διακυβέρνησης σε επίπεδο σχεδίων.

Τα κράτη-μέλη που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία. Άλλα κράτη-μέλη μπορούν να συμμετάσχουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εκδώσει απόφαση για τη σύσταση της PESCO με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (11 Δεκεμβρίου).

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ανέφερε, σε δήλωσή του ότι στο περιθώριο του σημερινού συμβουλίου, ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Επίσης, είδαμε ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση, για τους οργανισμούς και μηχανισμούς ενημέρωσης της ΕΕ, όπου ασφαλώς είπα ότι για να κάνεις σωστή ενημέρωση, πρέπει να έχεις και σωστή πολιτική και ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε μία πολιτική που να στηρίζεται περισσότερο σε αξίες, στη δημοκρατία, στο κοινωνικό της έργο και σε ένα όραμα για μία διαφορετική κοινωνία» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ