ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τη Σαουδική Αραβία και τη «σιωπή» Κοτζιά

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τη Σαουδική Αραβία και τη «σιωπή» Κοτζιά
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στην επικαιρότητα θέλει να διατηρήσει η ΝΔ την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, βάζοντας στο κάδρο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καταλογίζοντάς του σιωπή στο θέμα αυτό.

Έξι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτηση τους στη Βουλή, προς τους κ.κ. Καμμένο και Κοτζιά, επικαλούνται δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν, όπως αναφέρουν πολλές πτυχές της υπόθεσης και σημειώνουν πως είναι απορίας άξιο το γεγονός, ότι η κυβέρνηση προχώρησε, εσπευσμένα μάλιστα, στην υπογραφή της εν λόγω δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας με τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε, εμφανίζεται παράλληλα και ως εκπρόσωπος της Ιορδανίας για το ίδιο αμυντικό υλικό.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με τη ΝΔ, από την υπογραφή της εν λόγω δήθεν Διακρατικής Συμφωνίας έπρεπε να απαντηθούν άμεσα καθώς από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Υπουργός Άμυνας τις προηγούμενες ημέρες είναι προφανές δια γυμνού οφθαλμού τα κάτωθι:

  • Δεν φέρουν νόμιμες επικυρώσεις, αλλά πρόκειται για απλά φωτοαντίγραφα έγγραφα της αλλοδαπής που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την Ελληνική Διοίκηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Εξουσιοδοτούν αλλοδαπό υπήκοο γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως όσον αφορά τη διεθνή εκπροσώπηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
  • Αναγράφουν ημερομηνία σε Γρηγοριανό Ημερολόγιο ενώ είναι γνωστό ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιεί το ισλαμικό σεληνιακό ημερολόγιο Χίζρι από το 1932.
  • Υπογράφονται από αναρμόδιο Αξιωματικό της Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ το αμυντικό υλικό των 300.000 βλημάτων 105 χιλιοστών προορίζεται για τον Στρατό Ξηράς της εν λόγω Χώρας, σύμφωνα με τη δήθεν Διακρατική Συμφωνία.
  • Το έγγραφο το οποίο έχει προσκομιστεί από τον κ. Υπουργό Άμυνας για τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο είναι σαφές ότι δεν τον εξουσιοδοτεί να υπογράψει, αλλά να διαπραγματευτεί την εν λόγω Συμφωνία ως Εκπρόσωπος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
  • Η περιβόητη δήθεν Διακρατική Συμφωνία υπεγράφη όχι στην Έδρα του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

Την ερώτηση υπογράφουν ο Τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος και οι βουλευτές Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου και Σάββας Αναστασιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ