ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαδικασίες express το κοινωνικό μέρισμα, αντιδράσεις από τα κόμματα

Με διαδικασίες express το κοινωνικό μέρισμα, αντιδράσεις από τα κόμματα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με το επιχείρημα από πλευράς κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ώστε να μην χάσουν οι δικαιούχοι το ποσό που τους αναλογεί, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διευκρίνισε ότι η συζήτηση του δεν θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, καθώς δεν είχε συμφωνηθεί το ποσό με τους δανειστές και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό «να ξοδευτούν τα χρήματα εντός του 2017», σε διαφορετική περίπτωση χάνονται.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τη ΝΔ ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «δεν μπορεί το μέρισμα να δίνεται με διαγγέλματα», ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ εκτίμησε πως συζητείται και ψηφίζεται με express διαδικασίες επειδή η κυβέρνηση θέλει να βγάλει από την ατζέντα τις εκλογές στην Κεντροαριστερά και το «σκάνδαλο Καμμένος» για το οποίο –όπως είπε- θα λογοδοτήσει. Κριτικά απέναντι στη διαδικασία που επελέγη στάθηκαν ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Στη συζήτηση τόσο η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη όσο και βουλευτές των κομμάτων εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα της θεομηνίας. Η αναφορά της ωστόσο, σε ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων. «Εξοργίζετε τον κόσμο» της είπε με την κ. Καφαντάρη να απαντά πως «σήμερα πενθούμε και τα αποτελέσματα θα βγουν στην πορεία». Τις αναφορές του βουλευτή του ΚΚΕ σχολίασε και ο Μάκης Μπαλαούρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «άδικο» να λέει πως φταίει η κυβέρνηση.

«Μπήκε η Ένωση Κεντρώων στη Βουλή και σας απασχολεί το κέντρο», σχολίασε, απαντώντας στον Γιάννη Κουτσούκο ο Μάριος Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ