ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξημένος κατά 1 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018

Αυξημένος κατά 1 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018
EUROKINISSI

Αυξημένος κατά 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2018, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης».

Ηη αύξηση κατά 0,75% οφείλεται «πλήρη εφαρμογή του νόμου για την εργοδοτική εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ των βουλευτών και από τον διπλασιασμό του ποσοστού της εργοδοτικής εισφοράς για τον ΕΦΚΑ βουλευτών και υπαλλήλων για το έτος 2018».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε προσλήψεις 22-24 υπαλλήλων αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι θα τηρηθεί ο κανόνας των προσλήψεων «1 προς 5». Επίσης, όπως είπε αξιοποιήθηκε το δυναμικό των συμβασιούχων που δεν αποχώρησε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων προσλήψεων για συμβάσεις έργου σε υπηρεσίες όπως το αρχείο της Βουλής -μετά την ανακάλυψη σημαντικών εγγράφων- ή σε άλλες επιστημονικές και μη υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθηθεί και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της. Στην εισηγητική έκθεση μάλιστα, λόγος για «ισχυρές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης».

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις πιέσεις των δανειστών που είχαν –όπως είπε- στόχο την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ζητώντας να διατηρηθεί η αυτονομία και η λειτουργία της Βουλής γιατί ενθαρρύνει τη δημοκρατία και τη σχέση των τριών εξουσιών.

Στην τοποθέτησή του τόνισε ότι οι δανειστές άσκησαν πιέσεις σε ζητήματα όπως η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων, το πόθεν έσχες των πολιτικών ή τον προϋπολογισμό της Βουλής, ζητώντας να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες σε ανεξάρτητες αρχές εσόδων ή ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ