ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυτεχνείο 2017: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στη Βουλή - Στα θεωρεία η αδελφή του πρώτου θύματος

Πολυτεχνείο 2017: Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στη Βουλή - Στα θεωρεία η αδελφή του πρώτου θύματος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε η Ολομέλεια της Βουλής τηρώντας ενός λεπτού σιγή κατά την σημερινή συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι η Δημοκρατία που ζει η χώρα και είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών, δεν είναι κάτι δεδομένο ή αμετακίνητο. Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απηύθυνε κάλεσμα στη νέα γενιά να συμμετάσχει σήμερα σε μια μαζική πορεία για το Πολυτεχνείο, τονίζοντας παράλληλα ότι η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, οφείλεται εν μέρει και στην περιθωριοποίηση της. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τόνισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας αλλά και μιας νέας αρχής, στην οποία όπως είπε, δεν χωρά καμία μορφή βίας που αμαυρώνει και πλήττει τη Δημοκρατία.

Για το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μίλησαν και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενώ έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια. «Η Δημοκρατία σε όλες της τις εκφάνσεις, και ως πολιτική και ως κοινωνική Δημοκρατία και ως κοινοβουλευτική Δημοκρατία, την οποία ζούμε, είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών, είναι προς κατάκτηση κάθε στιγμή και στο πολιτικό και στο κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι κάτι αμετακίνητο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Με αυτήν την έννοια, έχει μεγάλη σημασία το ότι έχει οριστεί αυτή η μέρα ως ημέρα της Δημοκρατίας με συζητήσεις στα σχολεία, στις επόμενες γενιές που ήρθαν, για να γνωρίζουν γεγονότα και, κυρίως, να γνωρίζουν βιωματικά τι σημαίνει 'ελεύθεροι άνθρωποι'. Διότι το πάθος για την ελευθερία στην εξέγερση του Νοέμβρη, που δεν αφορούσε μόνο το Πολυτεχνείο της Αθήνας, αλλά ήταν ταυτόχρονα και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και όπου υπήρχαν πανεπιστήμια, συναντήθηκε με το πνεύμα και την πράξη της αντίστασης, της εξέγερσης, της πράξης δηλαδή, της θυσίας για αρκετούς και με το ρίσκο ζωής που πήραν οι υπόλοιποι».

4291384

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε ακόμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως «κορύφωση του αντιστασιακού αγώνα» ενώ τόνισε ότι «ήταν ένα ορόσημο, διότι ακριβώς έγινε σημείο αναφοράς και της παλλαϊκής αντίστασης». «Ξέρουμε όλοι μας πολύ καλά ότι δεν ήταν η εξέγερση του Νοέμβρη που έριξε τη χούντα. Χρειάστηκε, δυστυχώς, - αυτό το «χρειάστηκε» έχει πολύ πόνο μέσα του και οδύνη και ευθύνες- να υπάρξει η τραγωδία της Κύπρου μήνες μετά και η προδοσία, έτσι ώστε κάτω από το βάρος αυτής της προδοσίας να αποχωρήσει η χούντα και να ξεκινήσει η μεταπολιτευτική περίοδος», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε το σύνθημα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, που όπως είπε, «συνέθλιψε τη Χούντα και έδωσε πνοή», «ισχυρή παρακαταθήκη για το αύριο». «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αυτή την παρακαταθήκη αυτής της γενιάς που κινδυνεύει από συγκεκριμένα ναζιστικά μορφώματα τα οποία προσπαθούν να την αποδομήσουν», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Ο κ. Γαβρόγλου μίλησε ακόμα για την εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού εκπαιδευτικού πλαισίου, που δεν θα φοβάται την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη συμμετοχή της μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας και τις συγκρούσεις με τις παθογένειες που πρέπει να ξεριζωθούν.

Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας, σε ορισμένα όμως, όπως είπε, Πανεπιστήμια, προσθέτοντας ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους βαθύτερους λόγους της αντίδρασης της νεολαίας και τις περιθωριοποίησης της και να στοχαστούμε τις νέες πραγματικότητες της κοινωνίας». «Έχουμε χρέος να βελτιώνουμε την εκπαίδευση που δεν θα αναλώνεται σε εφήμερα πρωτεία και να βελτιώνουμε την όμορφη υγιή, άμιλλα και την αξιόπιστη αναγνώριση», πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου.

4291418

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, που με την παρουσία του, όπως είπε, κάθε χρόνο στο Πολυτεχνείο, τιμούσε την επέτειο της εξέγερσης του φοιτητικού κινήματος, ενώ τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ευκαιρία αναστοχασμού και αφύπνισης για την προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και της ποιότητας της Δημοκρατίας. «Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή. Το Πολυτεχνείο είναι ένα σύμβολο που τα μηνύματά του αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου. Και αυτό που μας δείχνει είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή. Και σε αυτήν τη νέα αρχή δεν χωρά καμία μορφής βίας που αμαυρώνει, ροκανίζει και πλήττει βάναυσα τη Δημοκρατία», τόνισε η κ. Γεννηματά και κατέληξε: «Δεσμευόμαστε ότι, τιμώντας τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους νεκρούς αλλά και όλους τους πρωταγωνιστές του, συνεχίζουμε σήμερα αυτόν τον αγώνα. Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα δεν θα έχει την υπογραφή της κρίσης αλλά την υπογραφή της νέας εθνικής αυτοπεποίθησης που πηγάζει και από τους αγώνες του Πολυτεχνείου».

4291411

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι δίδαγμα για μια ουσιαστική δημοκρατία και πρόσθεσε ότι καθήκον μας είναι να την εμβαθύνουμε, αναγνωρίζοντας την αντίθετη άποψη διότι μέσα από τη σύνθεση των απόψεων φτάνεις σε αυτήν.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε ότι αγώνας της γενιάς του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη τυφλή βία και με αυθαιρεσίες νεαρών ομάδων μέσα στα πανεπιστήμια. «Το Πολυτεχνείο κατέστη διαχρονικά χώρος ανομίας και εγκληματικότητας. Έχουμε διαρκή παράβαση της νομιμότητας από στοιχεία μη πανεπιστημιακά και ομάδες, που καμία σχέση ή ελάχιστη έχουν με τα πανεπιστήμια, που καταλαμβάνουν τους χώρους αυτούς για να επιβάλουν τα θέλω τους», τόνισε ο κ. Φορτσάκης και πρόσθεσε: «Δεν έχει σχέση και δεν μπορεί να ταυτίζεται η τρομοκρατία με το Πολυτεχνείο. Καιρός είναι να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση και να λάβουμε μέτρα για να μη διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση».

«Αυτή την κορυφαία έκφραση ενότητας ενάντια στη Χούντα ας την κρατήσουμε ως παρακαταθήκη», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «44 χρόνια μετά και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και έξω από ΝΑΤΟ-ΗΠΑ παραμένουν επίκαιρα και ζωντανά και συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι γίνεται ουσιαστικά από κάποιους που «θέλουν να μετατρέψουν τον αγώνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε καρικατούρα». «Μπορεί οι κουκουλοφόροι να αποχώρησαν, ήταν όμως αρκετές δυο μέρες για να αποκαλυφθεί ότι ήταν σχέδια μηχανισμών που εξυπηρετούν την κυβέρνηση και την πρεσβεία των ΗΠΑ», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης τόνισε ότι, «η ιστορία του Πολυτεχνείου δεν παραγράφεται και δεν αλλοιώνεται» και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει αξία για τη Δημοκρατία είναι «η καθολική απόρριψη της βίας από όπου κι αν προέρχεται».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, επεσήμανε ότι το Πολυτεχνείο σήμερα κινδυνεύει να γίνει ορμητήριο «μπαχαλάκηδων» και λαθρεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το άσυλο και παίζουν κρυφτούλι με την αστυνομία. «Το Πολυτεχνείο έγινε χώρος "φτου ξελευθερία" για κάθε παραβατικότητα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε, να ζωντανέψουμε το χώρο και η κουκούλα θα φύγει», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρωτάς.

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Βουλευτών μίλησε ο Γιώργος Καράς που τόνισε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης για τις αιτίες που έφεραν την δικτατορία και τις συνθήκες που δημιούργησε καταλύοντας τη δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, έκανε λόγο για ανεπιτυχείς προσπάθειες που γίνονται ώστε να υποβαθμιστεί ο ιστορικός συμβολισμός του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι αυτή η σημαντική στιγμή της ιστορίας δεν αλλοιώνεται.

Τέλος να σημειωθεί ότι από τα θεωρεία της Βουλής, την ειδική συνεδρίαση παρακολούθησε η Χάρις-Μαρία Θεοχαροπούλου, αδελφή του πρώτου νεκρού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, του 17χρονου τότε μαθητή Διομήδη Κομνηνού, που έπεσε νεκρός από τα πυρά πυροβόλου όπλου τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1974 στη διασταύρωση Αβέρωφ και Μάρνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ