ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό μέρισμα: Δεν είναι ελεημοσύνη ούτε η στρατηγική μας για τους φτωχούς, είπε ο Τσακαλώτος

Κοινωνικό μέρισμα: Δεν είναι ελεημοσύνη ούτε η στρατηγική μας για τους φτωχούς, είπε ο Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη και δεν είναι η βασική στρατηγική μας για τους φτωχούς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για παλαιότερες του δηλώσεις του σχετικά με τη μεσαία τάξη, επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκείνες την εξόντωσαν.

«Εγώ δεν είπα ποτέ ότι τα 18.000 ευρώ είναι μεσαία τάξη, αλλά ότι είναι το κατώτερο επίπεδο», είπε στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και μίλησε για fake news που διαστρεβλώνουν για να χτυπήσουν τη σημερινή κυβέρνηση.

«Μας κατηγορείτε για ταξική πολιτική που εξόντωσε τις μεσαίες τάξεις, το λέτε εσείς που μειώσατε το εισόδημα κατά 25%; Αυτό που κάνουμε είναι ταξική πολιτική, αλλά είχαμε ως προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση», είπε.

Επέμεινε ότι το μέρισμα είναι η αρχή μιας συζήτησης και κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ότι η κατάσταση δεν αλλάζει λόγω των περιορισμών που υπάρχουν. «Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας», είπε.

«Δεν θα πάτε σπίτι σας, θα σας στείλει ο ελληνικός λαός», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ συμπλήρωσε ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την πτώση της τότε κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ως αργυρώνητους όσους ετοιμαζόντουσαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν είχατε και δεν έχετε στρατηγική», ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Σταθάκης επέμεινε ότι αποτελεί κοινωνικό μέρισμα η απόδοση 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η αύξηση 7-10% των λογαριασμών του ηλεκτρικού.

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο επανέλαβε ότι θα έχουν 70% έκπτωση όσοι λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ