ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό μέρισμα: Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (LIVE)

Κοινωνικό μέρισμα: Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής (LIVE)
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ξεκίνησε το μεσημέρι στην ολομέλεια της Βουλής η αναβληθείσα συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα.

Η συζήτηση που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αναβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, «λόγω του εθνικού πένθους και της ανείπωτης τραγωδίας που έπληξε τη Δυτική Αττική».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να ψηφισθεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, η οποία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στη αυριανή συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη και δεν είναι η βασική στρατηγική μας για τους φτωχούς», επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για παλαιότερες του δηλώσεις του σχετικά με τη μεσαία τάξη.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης επέμεινε ότι αποτελεί κοινωνικό μέρισμα η απόδοση 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η αύξηση 7-10% των λογαριασμών του ηλεκτρικού. Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο επανέλαβε ότι θα έχουν 70% έκπτωση όσοι λαμβάνουν το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Με τη σειρά της, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των ασθενέστερων στρωμάτων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, η υπουργός υποστήριξε ότι το σημαντικότερο μέρος προέρχεται από την αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ λόγω αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας και συμπλήρωσε ότι η υπεραπόδοση συναρτάται ευθέως και με τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που πέτυχε η κυβέρνηση.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την ασκούμενη πολιτική εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «δράμα» τη θεωρία του υπερπλεονάσματος.

«Η θεωρία του υπερπλεονάσματος είναι μία καταστροφική και αυτοκτονική θεωρία που υπονομεύει το μέλλον της χώρας», είπε και ανεβάζοντας περισσότερο τους τόνους της κριτικής του κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «τρώει τις σάρκες της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ