ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος προς Καμμένο: Ζητάμε την αλήθεια - αποκηρύξτε τον μεσάζοντα

Λοβέρδος προς Καμμένο: Ζητάμε την αλήθεια - αποκηρύξτε τον μεσάζοντα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απόρρητα αλλά και αδιαβάθμητα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση πώλησης οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά «χάλασε» τη συμφωνία για να εξυπηρετηθεί ο μεσάζοντας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ, τηλεγράφημα του πρέσβη μας στο Ριάντ με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2017, ενημέρωνε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι έρχεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας προκειμένου να συζητήσει απευθείας με την κυβέρνηση.

Στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρακτικό που κατέθεσε στη Βουλή, έγινε σύσκεψη στην ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ με τον εκπρόσωπο του αντισυμβαλλόμενου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα και ότι επιθυμεί την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. άμεσα. Μάλιστα, στο πρακτικό της σύσκεψης αναφέρεται ότι παρουσιάστηκε στην σαουδαραβική πλευρά υπογεγραμμένη διακρατική συμφωνία που ήταν συνταγμένη μόνον στην ελληνική γλώσσα με συνέπεια να μην μπορεί να αναγνωστεί. Επιθυμία της σαουδαραβικής πλευράς ήταν η «αγορά απευθείας των πυρομαχικών χωρίς διαμεσολαβητή (broker) και με συνομιλίες G του G» (σ.σ. Government to Goverment, δηλαδή κυβέρνηση με κυβέρνηση).

«Καταθέτει ο πρέσβης στις 24 Αυγούστου 2017, έστειλε τηλεγράφημα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον υπουργό Εξωτερικών και τους λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες στην Ελλάδα και αν αυτοί δεν επιθεωρήσουν και δεν υπογραφεί η συμφωνία κυβέρνηση με κυβέρνηση δεν υπάρχει αγορά. Έρχονται, καταθέτω το τηλεγράφημα, γίνεται σύσκεψη, καταθέτω τα πρακτικά από την σύσκεψη και τους διώχνουμε. Τα e-mails τα καταθέτω με αποτέλεσμα να χάσει 66 εκατ. ευρώ γιατί δεν εξυπηρετείτο ο μεσάζον», είπε στη Βουλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και κάλεσε τον Πάνο Καμμένο να αποκαλύψει την αλήθεια. «Ζητάμε να πει την αλήθεια και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και έκανε λόγο για μια δήθεν διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2017.

Δείτε τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή (εδώ) και (εδώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ