ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσυνέδριο ΝΔ: Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για Σ. Αραβία και πλειστηριασμούς

Προσυνέδριο ΝΔ: Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση για Σ. Αραβία και πλειστηριασμούς
ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί ένδειξη μιας «πολιτικής εξαπάτησης», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεσμεύτηκε ότι το σκάνδαλο "Τσίπρα-Καμμένου", όπως το χαρακτήρισε, σχετικά με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, θα διερευνηθεί μέχρι τέλους από τη Βουλή και θα διερευνηθούν οι ευθύνες όλων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

«Η Ελλάδα, με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα, αποκλίνει αντί να συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, και αντί να προοδεύει βουλιάζει σε ένα τέλμα ψέματος και αναξιοπιστίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 7ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Από το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", πήγαμε στο οι πλειστηριασμοί είναι ευλογία και αυτό είναι ίσως «η μεγαλύτερη ένδειξη πολιτικής εξαπάτησης μιας κυβέρνησης, η οποία ήρθε στην εξουσία με το ψέμα και τον λαϊκισμό και βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με όλες τις υποσχέσεις που είχε δώσει στον ελληνικό λαό», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άρχισε τους πλειστηριασμούς, όχι από τα ακριβά σπίτια και τις βίλες.

Σχετικά με τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι είναι «δύο τα σκάνδαλα». Το ένα, όπως εξήγησε, είναι αυτό καθ' αυτό το σκάνδαλο και το δεύτερο η επιχείρηση της κυβέρνησης να το "συγκαλύψει", λέγοντας ότι δεν ξέρει ποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο.

Δεσμεύτηκε ότι «το σκάνδαλο θα διερευνηθεί μέχρι τέλους από τη Βουλή» και αν υπάρξει συγκάλυψη από τη σημερινή Βουλή, στην επόμενη που η Ν.Δ. θα έχει την πλειοψηφία, θα γίνει η διερεύνηση όλων των ευθυνών όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

«Δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε πως η Ν.Δ. θα κάνει ότι πρέπει για να μην είναι η Ελλάδα "ουραγός" και επαίτης" που ζητάει βοήθεια.

Για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι την καλωσορίζει και εξέφρασε την πεποίθηση να είναι ουσιαστική και όχι για επικοινωνιακή.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ήταν παρών.

Η θέση της Ελλάδας είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, επισήμαναν οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του 7ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει λάθη, η θέση της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, στον πυρήνα της Ε.Ε», είπε ο κ. Χατζηδάκης, παραπέμποντας στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα πρέπει να κρατήσουν οι Βρυξέλλες μια στάση σοβαρή και αποφασιστική. Χρειαζόμαστε καλύτερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο αλληλέγγυα στους λαούς και ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες χώρες».

18799529

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Επισήμανε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μόνο μια ταχύτητα στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό γιατί, όπως είπε, άλλες χώρες δεν θέλουν και άλλες δεν μπορούν και τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εκτός της πρώτης ταχύτητας, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρατήσει τη χώρα στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής», είπε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε μια νέα αφετηρία στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, είπε ότι τα προσυνέδρια έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Στα ερωτηματολόγια της Ν.Δ απάντησαν 90.000 πολίτες και αυτό δείχνει πως το κόμμα απευθύνεται στην κοινωνία και η κοινωνία ανταποκρίνεται, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «τη χειρότερη». Παρατήρησε, όμως, ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι στη μιζέρια της σημερινής κυβέρνησης. Ένα λαμπρό μέλλον περιμένει την Ελλάδα και όταν αναλάβουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δούμε, επιτέλους, «άσπρη μέρα».

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας: «Δεν θα μιλήσουμε σήμερα για τον κ. Καμμένο, γιατί θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά πράγματα. Όχι, όμως, ότι θα μας γλυτώσει».

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και για τα προσυνέδρια της Ν.Δ. είπε ότι είναι μια «πρωτοποριακή» διαδικασία, η οποία αποδεικνύει ότι το κόμμα έχει πρόγραμμα και συνεχάρη τον κ. Χατζηδάκη για τη διοργάνωση τους.

Το προσυνέδριο έχει θέματα τον νέο πατριωτισμό, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα και θα ολοκληρωθεί με ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία καλωσορίζει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι τη θέλει ουσιαστική και όχι για τις δημόσιες σχέσεις και τον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας, ενώ κατηγορεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, ότι με «απίστευτα επιπόλαιες» δηλώσεις του «υποσκάπτει» την επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν.

Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, να απαντήσουν αν τα όσα λέει ο κ. Καμμένος αποτελούν και θέση της κυβέρνησης.

«Εμείς καλωσορίζουμε την επίσκεψη αυτή, διότι πρέπει πάντα να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ειδικά μεταξύ των χωρών που έχουν ανοιχτά ζητήματα, αλλά και είναι γειτονικές», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε: «Λέμε ότι ορθώς γίνεται αυτή η επίσκεψη. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε ότι για να είναι επιτυχημένη πρέπει να είναι ουσιαστική. Να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας μας. Δεν πρέπει να είναι ή να μείνει μόνο μία επίσκεψη δημοσίων σχέσεων και δεν μπορεί να γίνει μια επίσκεψη εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας, που αυτή τη στιγμή είναι προβληματική στη Δύση και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς ζητάμε ουσιαστικά αποτελέσματα και όχι επιχείρηση δημοσίων σχέσεων και εξωραϊσμού της εικόνας της Τουρκίας».

Προβληματισμός για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τη στάση της Άγκυρας στη Θράκη

Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε τον προβληματισμό της Νέας Δημοκρατίας για τις παραβιάσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη στάση της στη Θράκη και σημείωσε: «Μας προβληματίζει, δε, πολύ ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν καλλιέργησε ένα θετικό κλίμα εν όψει αυτής της επίσκεψης. Από τις 25 Οκτωβρίου που έγινε η πρώτη νύξη από τον κ. Κοτζιά στην Άγκυρα έως σήμερα, δηλαδή περίπου ένα μήνα, έχουν γίνει 250 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα μεγάλος για ένα μόνο μήνα. Συνολικά η χρονιά που διανύουμε είναι μία από τις χειρότερες σε παραβιάσεις των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε μέσα στο 2017 μόνο 3.000 παραβιάσεις του ελληνικού, εθνικού εναέριου χώρου και πάνω από 1.600 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επομένως, η ατμόσφαιρα της επίσκεψης έχει δυσκολευτεί από αυτά τα γεγονότα. Και σε αυτό ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου στη Θράκη, η οποία είχε δημιουργήσει πάρα πολλά ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό. Ακούω ότι θα επισκεφθεί τη Θράκη και ο κ. Ερντογάν. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη μέσα σε ένα μήνα. Εμείς δεν λέμε να μην πάει στη Θράκη ο κ. Ερντογάν. Αυτό το το οποίο, όμως, υπογραμμίζουμε και στέλνουμε ως μήνυμα είναι να πάει, αλλά να σεβαστεί το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ζουν με πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη και ότι δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο η επίσκεψη του αυτή να σκιάσει και να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Καμμένου "υποσκάπτουν" την επίσκεψη. Τι απαντούν Τσίπρας, Κοτζιάς;

«Την ίδια ώρα που εμείς τηρούμε αυτή τη στάση τη στάση ευθύνης, αναρωτιόμαστε ποια είναι η στάση που τηρούν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης; Κι εδώ μιλάμε ειδικά για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος πέντε μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είπε ότι ο Ερντογάν έτσι όπως πάει θα κάνει την Τουρκία μια βαθιά ισλαμική χώρα, ένα δεύτερο Ιράν», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και υπογράμμισε: «Το ερώτημα που απευθύνουμε και στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας είναι αν αυτή η θέση του κ. Καμμένου είναι και θέση της κυβέρνησης. Και να απαντήσουν άμεσα, διότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να "σέρνεται" μέχρι την επίσκεψη Ερντογάν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ