ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο για το κλείσιμο αξιολόγησης

Διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο για το κλείσιμο αξιολόγησης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διθυραμβικά είναι τα σχόλια του ξένου Τύπου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

«Η Ελλάδα κατευθύνεται προς μια νέα εποχή» γράφουν στον τίτλο ρεπορτάζ τους οι Τάιμς του Λονδίνου. Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να αντλήσει 6 δις ευρώ με την έκδοση νέων ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες – αναμένεται έτσι να συγκεντρώσει το 1/3 από το συνολικό ποσό των 15 δις ευρώ που χρειάζεται για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης τον επόμενο Αύγουστο. Αν και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν, το ελληνικό δράμα έχει ατονήσει και η Ελλάδα προσελκύει επενδυτές όπως τις Pimco και Schroders.

«Η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενισχύοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επίτευξη ομαλής έξοδο από το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο», αναφέρουν οι Financial Times.

Μετά την τρίτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε μεγάλη προθυμία σε σχέση με τον παρελθόν για να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Με την οικονομία να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει από την επταετή εξάρτηση από τις χρηματοδοτήσεις διάσωσης και να ξεκινήσεις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και επιστροφή στις αγορές. Ελπίζει δε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί θα στείλει μήνυμα στους πιστωτές ότι η Αθήνα επέστρεψε σε τροχιά και είναι έτοιμη να προχωρήσει. Η συμφωνία του Σαββάτου συνιστά μία πολύ σημαντική στιγμή όπως την περιέγραψε Έλληνας αξιωματούχος, ωστόσο όπως επισημαίνεται παραμένουν ακόμη θέματα που δεν έχουν επιλυθεί όπως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και ο ΦΠΑ στα νησιά. Μια τέταρτη αξιολόγηση για τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις θα είναι απαραίτητη πριν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καταλήγουν οι Financial Times.

Θετικά σχόλια και από τον γερμανικό Τύπο

«H γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και δανειστών» γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ, που επιχειρηματολογεί ότι η τρίτη δανειακή δόση θα μπορούσε να καταβληθεί τον Ιανουάριο. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται, σημειώνει και προσθέτει: Για πρώτη φορά στην ιστορία των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα η αξιολόγηση των διεθνών δανειστών μπόρεσε να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών βημάτων και μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στην τρίτη αξιολόγηση του τρίτου τρέχοντος πακέτου δανειακής βοήθειας.

Κυβέρνηση: Η συμφωνία έκλεισε χωρίς κανένα δημοσιονομικό μέτρο

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του μηχανισμού ΕΜΣ και της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα εντάξει σε νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό το συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρουσιάσουν αυτή τη δέσμη στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν τώρα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, οι υπουργοί στη Σύνοδό τους στις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν μια ακόμα δόση από το ευρωπαϊκό δανειακό πρόγραμμα. Γίνεται, συγκεκριμένα, λόγος για περίπου 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προβλεπόταν για το τέλος του έτους.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, με μια ενδεχόμενη εκταμίευση τον Ιανουάριο το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε για πρώτη φορά να μειωθεί στο μισό. Κατά το παρελθόν η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών βημάτων διαρκούσε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση συχνά καθυστερούσε με την πραγματοποίηση των νομοθετικών πακέτων. Στις λεπτομέρειες των νέων μεταρρυθμιστικών βημάτων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα, ανήκει προφανώς η επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των χρεοκοπημένων υποθηκών. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει κριτήρια για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς τα οποία θα προστατεύονταν από κατασχέσεις για κοινωνικούς λόγους, ωστόσο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί δεν προχώρησαν. Αυτή η κατάσταση αξιολογήθηκε από τον τραπεζικό κόσμο ως ευνοϊκός όρος για εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι απλώς αδυνατούσαν να πληρώσουν. Πλέον την περασμένη εβδομάδα πριν από τη συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πακέτο, ξεκίνησαν οι πρώτοι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Επιπλέον οι συμβολαιογράφοι φέρονται να προστατεύτηκαν καλύτερα από βίαιους διαδηλωτές, ενώ για τους δανειολήπτες σχεδιάζεται μια καταγραφή για την αξιοπιστία τους. Με αυτά τα βήματα οι τράπεζες αναμένεται να διευκολυνθούν στο να περάσουν το ευρωπαϊκό stress test τον επόμενο χρόνο.

Σε έτερο δημοσίευμα, αυτό της Handelsblatt, σημειώνει στον τίτλο της, «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση». Αθήνα και πιστωτές συμφωνούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, γεγονός που φέρνει τη χώρα ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προθυμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμιστεί. «Έχουμε μια συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο βράδυ, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Hilton. Δεν είναι μόνο ο Τσακαλώτος ανακουφισμένος , αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις στις Βρυξέλλες, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες - θα είναι η τελευταία συνάντηση του έτους, ο Τσακαλώτος μπορεί να ελπίζει σε επαίνους από τους υπόλοιπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ