ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tζανακόπουλος: Εύλογες και θεμιτές οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών για τις απεργίες

Tζανακόπουλος: Εύλογες και θεμιτές οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών για τις απεργίες
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Επιτυχία χαρακτήρισε τη τεχνική συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αφού, όπως είπε δεν περιλαμβάνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, οπότε και η χώρα οδεύει με ασφάλεια στην έξοδο του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η ελληνική οικονομία καταγράφει για πρώτη φορά από το 2006 αναπτυξιακούς ρυθμούς κατά τρία συνεχή τρίμηνα ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο επιτυχείς έξοδοι στις αγορές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε συγκεκριμένους «επιχειρηματικούς – εκδοτικούς οίκους» οι οποίοι όπως τόνισε εξακολουθούν με ψευδείς ειδήσεις να παραπληροφορούν σχετικά με πλειστηριασμούς και τη συμφωνία. Αυτή την παραπληροφόρηση, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ακολουθεί η ΝΔ χωρίς να αντιλαμβάνεται την πλήρη κατάρρευση των κινδυνολογικών σεναρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εκ νέου ότι προστατεύεται πλήρως το 70% του συνόλου πρώτης κατοικίας, ενώ για τους εμπόρους έχει τεθεί σε ισχύ εξωδικαστικός συμβιβασμός για οφειλές έως 20.000 ευρώ. Όπως τόνισε ο ίδιος, καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε μεγαλοφειλέτες να φυγαδεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «κακομαθημένη επιχειρηματική ελίτ» για την οποία η κυβέρνηση θα επισπεύσει τους πλειστηριασμούς.

«Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχείρησης. Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μήνες και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό».

Όσον αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, «από τη συμφωνία προκύπτει η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000€, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, της τάξης του 40%. Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%. Ενώ τέλος, επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σχετικά με τα θεματα για την Παιδεία, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, καμιά αύξηση εργασιακού χρόνου. στα θέματα του Υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος, τόνισε πως επιτεύχθηκε μια προωθητική συμφωνία αναφορικά με τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν για την περίοδο 2012-2015.

Ενώ το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά την είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους. Συνεπεία των παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα.

Επίσης, συμφωνήθηκε η επαναρρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, που είχε προκαλέσει προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο.

Θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τα κυριότερα που συμφωνήθηκαν, είναι η ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4, για την ενίσχυση δύο πολύ σημαντικών κλάδων.

Ο ένας αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ενώ ό άλλος κλάδος είναι αυτός των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.

Επιπλέον σχετικά με τη ΔΕΗ, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε η ΔΕΗ διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα της, σε αντίθεση με την προωθούμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ».

«Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου.

Πλέον, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό, εκμεταλλευόμενη τη φθηνή ενέργεια που προσφέρουν παλαιότερες επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά και παράλληλα επενδύοντας σε ΑΠΕ».

Σχετικά με τη συμφωνία με τους Θεσμούς για την απεργία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως οι αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς είναι εύλογες και θεμιτές ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όταν ενημερωθούν για το ακριβές περιεχόμενο του προωθούμενου νομοσχεδίου, θα κατανοήσουν καλύτερα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Σχετικά με τις δηλώσεις Κοστέλο,ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως δεν γνωρίζει τη σχετική δήλωση, ωστόσο είπε πως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017 έχει θέσει ένα σαφές πλαίσιο για τη ρύθμιση του χρέους, το οποίο είναι δεσμευτικό προς όλα τα μέρη της συμφωνίας

Τέλος για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη χαρακτήρισε μεγάλης σπουδαιότητας αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας μετά από 65 χρόνια, κατά την οποία η κυβέρνηση θα θέσει στην ατζέντα όλα τα σημαντικά ζητήματα όπως το Αιγαιο, το προσφυγικό, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση στις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα και τις σχέσεις της με την ΕΕ. Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο κ. Τζανακόπουλος την χαρακτήρισε εύλογη ωστόσο υπενθύμισε πως αυτή πρέπει να γίνει στο πλαίσιο σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ