ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ηχηρή απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στις δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ανάγκης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδεχόμενος τον Ερντογάν στην προεδική κατοικία, μετά την έλευσή του στην Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία χαρακτήρισε ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ελληνοτουρκική φιλία, είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται επικαιροποίηση.

Ακόμη, επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παρατήρησε πως είναι αναγκαίος ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

«Οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων», είπε επίσης.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια.

4314021

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

4314017

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ