ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνική κυβέρνηση: Oύτε βήμα πίσω παρά τις προκλήσεις-Τι συμφωνήθηκε στις διμερείς επαφές

Ελληνική κυβέρνηση: Oύτε βήμα πίσω παρά τις προκλήσεις-Τι συμφωνήθηκε στις διμερείς επαφές
Γραφείο του Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού δεν υπάρχει για το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν και τη κλιμακούμενη προκλητικότητα των θέσεών του. Αντίθετα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις αλλά στην επίπονη προσπάθεια για οικοδόμηση γεφυρών σε στέρεα θεμέλια.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, «αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θέτοντας ζήτημα αναθεώρησης ή και επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος καταπατώντας με πρωτοφανή τρόπο κάθε διπλωματικό κανόνα, άνοιξε δημοσίως όλη τη «βεντάλια» ακανθωδών ζητημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική πλευρά σηκώνοντας «το γάντι» έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό των σχέσεων των δύο χωρών όμως στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι της αναθεώρησής της. Την ίδια ώρα, η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης, είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά. Επίσης, θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

Επιπλέον, καλοδεχούμενη για την κυβέρνηση είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση με την επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (όπου έχει τεθεί θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, και αποχώρησης των στρατευμάτων) .

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και ότι «συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Οι συμφωνίες με την τουρκική πλευρά

Κατά τις διμερείς επαφές με Τούρκους αξιωματούχους:

- Συμφωνήθηκε η - υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών - επανέναρξη των συνομιλιών των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,

- Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών

- Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.

Επιπλέον:

- Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά εξέφραση την ικανοποίησή της για τη δήλωση Τούρκου προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

- Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».

- Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Αυστηρό μήνυμα από Βρυξέλλες και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, όπως ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η Συνθήκη της Λωζάννης.

«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζει πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Επίσκεψη στη Θράκη

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θράκη σήμερα. Τον κ. Ερντογάν θα υποδεχτούν στην Αλεξανδρούπολη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργος Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ