ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό και μέτρα στήριξης των νησιών σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Προσφυγικό και μέτρα στήριξης των νησιών σε σύσκεψη στο Μαξίμου
EUROKINISSI

Συνάντηση με τους βουλευτές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός .

Στο επίκεντρο η αποσυμφόρηση των νησιών που δέχτηκαν και εξακολουθούν να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ο αριθμός των οποίων μάλιστα έχει αυξηθεί, μετά από μια σύντομη κάμψη στις αφίξεις, μετά τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ –Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση με τους κ.κ. Πάλλη, Μιχαηλίδη, Σεβαστάκη και Καματερό συζητήθηκαν τρόποι εκτόνωσης της κατάστασης στα νησιά, αλλά και μέτρα οικονομικής στήριξης. Σε αυτό το πλαίσιο ετέθη ξανά ζήτημα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ, που θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση με τους θεσμούς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Μια εναλλακτική θα αφορούσε ενδεχομένως μια άλλου είδους οικονομική στήριξη ή φοροελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να έχουν την έγκριση των θεσμών.

Σε σχέση με τη συμφωνία για το προσφυγικό και το σενάριο μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι «Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece διατύπωσαν την προσήλωσή τους στη συμφωνία παραπέμποντας στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ