ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα-Ζήτημα Σένγκεν και ποσοστώσεων ξανά στο επίκεντρο

Στενεύει ο κλοιός γύρω από την Ελλάδα-Ζήτημα Σένγκεν και ποσοστώσεων ξανά στο επίκεντρο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό με τον μεν Τουσκ να ζητά την αλλαγή σχεδίου για τις ποσοστώσεις, τη δε Μέρκελ να εμφανίζεται να θέτει εκ νέου θέμα ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ κατέθεσε μέσω επιστολής του στους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ πριν από λίγες ημέρες, πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να μπει τέλος στον σχεδιασμό στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες του μπλοκ. Από την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας, το 2015, σθεναρά αντιστέκονται οι χώρες της λεγόμενης Ομάδας Βίζεγκραντ, οι οποίες έκτοτε δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα στα εδάφη τους, παρά τις απειλές που είχαν διατυπωθεί για περικοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στις χώρες αυτές και που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Από την άλλη πλευρά, η Μέρκελ σαφώς πιεσμένη από τις συνέπειες του προσφυγικού και την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στη Γερμανία, που τις πλήρωσε και εκλογικά, αναζητεί τρόπους να διασωθεί πολιτικά, να μετριάσει τις αντιδράσεις των εταίρων της αλλά και να ανακόψει την περεταίρω άνοδο της ακροδεξιάς. Έτσι λοιπόν, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα υπόκεινται σε ελέγχους, οι οποίοι σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν. Όταν το θέμα ετέθη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά τη διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι επιλεκτικοί και δεν θα αφορούν ευρωπαίους πολίτες, ότι οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια και ότι θα γίνονται διακριτικά, ωστόσο αυτές οι διαβεβαιώσεις διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Η Γερμανία τον περασμένο Οκτώβριο παρέτεινε την ισχύ των συνοριακών ελέγχων στη Γερμανία για ακόμη έξι μήνες. Η ειδική ρύθμιση, που επί της ουσίας καταργεί τη Συνθήκη Σένγκεν, αφορά μόνο τα γερμανοαυστριακά σύνορα και την αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με τη Γερμανία.

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Γιούνκερ

Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνάντηση με τον ίδιο και την Καγκελάριο Μέρκελ, με αντικείμενο τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και το Προσφυγικό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Μπορίσοφ.

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει από τις 12 Νοεμβρίου τη Συνθήκη Σένγκεν και να επιβάλει ελέγχους διαβατηρίων στους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα, προκρίνοντας ως αιτία την είσοδο προσφύγων με πλαστά έγγραφα. Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει θέμα επιστροφών των μεταναστών των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα, ενώ επίσης θα ζητήσει την παράταση της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά αυτά, που εξακολουθεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Τσίπρας: Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ

Διαφωνεί η Κομισιόν με Τουσκ

Η Κομισιόν, απαντώντας στην πρόταση Τουσκ, θεωρεί ότι η έως τώρα πολιτική της Ε.Ε. στη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν υπήρξε «διχαστική» και «αναποτελεσματική».

Την ίδια ώρα τονίζει ότι η επιστροφή σε ένα προ-κρίσης μοντέλο, σε μια απομονωμένη και μη συντονισμένη εθνική δράση «δεν είναι επιλογή».

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει από τον Μάιο του 2016 την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ποσοστώσεων προσφύγων ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση στις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όμως η πρόταση αυτή παραμένει στο «συρτάρι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς την μπλοκάρουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ