ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ

Μαξίμου: Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ο Τσίπρας δεν θέλει να χάνει ούτε στο τάβλι και δεν σταματάει ούτε στιγμή να πιστεύει στην τελική νίκη». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού, πρόσωπο που έχει διατελέσει στενός συνεργάτης του. Αυτόν τον συνδυασμό μαχητικότητας και αισιοδοξίας, ο κ. Τσίπρας τον έχει «περάσει» σε όλο το επιτελείο του Μαξίμου που επέμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, ακόμα και όταν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το κυβερνών κόμμα στο χείλος της κατάρρευσης.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, το πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται ότι βρίσκει στις δημοσκοπήσεις στοιχεία που δικαιώνουν τη (διαρκή, έτσι κι αλλιώς) αισιοδοξία του. «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ», είναι η φράση που ακούγεται πολύ συχνά. Από αυτή τη σκοπιά, μοιάζει να έχει διπλή ερμηνεία η χτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού σχετικά με το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα στους νέους: «Είναι πρόθεσή μας να φέρουμε στο προσκήνιο την ελπίδα και να επενδύσουμε σ' αυτή». Η κυβέρνηση πιστεύει στο αύριο τόσο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις

Δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις ως «στημένες». Ωστόσο, στην πραγματικότητα το Μαξίμου τις μελετάει πολύ προσεκτικά, προσπαθώντας να διαβάσει «ανάμεσα στις γραμμές» τις τάσεις της κοινωνίας. Τα βασικά συμπεράσματα που έχουν εξαγάγει οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα από όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι τα εξής:

- Τα χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πίσω. Στο εξής το κυβερνών κόμμα θα κινείται ανοδικά μέχρι τις εκλογές και εναπόκειται στο ίδιο το πού θα φτάσει Πάντως αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου εκτιμούν ότι κινείται στη περιοχή του 25% όταν πριν έξι μήνες ήταν στο 17 με 18%.

- Η Νέα Δημοκρατία έχει «πιάσει ταβάνι». Αν και προηγείται, είναι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία, ενώ δεν έχει πλέον άλλες «δεξαμενές» ψηφοφόρων. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το βασικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν είναι καθόλου διεισδυτικός στο πλειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας που ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα.

- Το Κίνημα Αλλαγής δεν «κόβει» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη συσπείρωση που έχει πετύχει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν. Επομένως, μάλλον είναι ο κ. Μητσοτάκης που πρέπει να ανησυχεί.

- Το κλειδί των εκλογών είναι η συμμετοχή. Αν, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει στις κάλπες τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του πού τώρα δηλώνουν ότι θα απόσχουν.

Γιατί πιστεύουν στο αύριο

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους στο Μαξίμου πιστεύουν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

​Πρώτον, η οικονομία έχει γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία μειώνεται συνεχώς. Οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες. Επομένως, το γενικό κλίμα στην κοινωνία θα αρχίσει να αλλάζει.

​Δεύτερον, στο Μαξίμου θεωρούν ότι όσο περνάει ο καιρός θα αναδεικνύεται περισσότερο το «ηγετικό έλλειμμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όσο πιο πολύ εμφανίζεται, τόσο πιο πολύ χάνει ο Μητσοτάκης», λένε χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση του Μαξίμου ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σαν αποτέλεσμα να καταστεί (προς το παρόν) βασικό σενάριο για τις εκλογές, αυτό των διπλών εκλογών (βουλευτικές και ευρωεκλογές) τον Ιούνιο του 2019. Δεύτερο έρχεται το σενάριο της έκτακτης προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2018, αμέσως μετά το τέλος του Μνημονίου. Πλέον έχει αποκλειστικά το ενδεχόμενο εκλογών το πρώτο εξάμηνο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ