ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γάμος, τα πουρνάρια και οι... εκλογές!

Ο γάμος, τα πουρνάρια και οι... εκλογές!
EUROKINISSI

Η επόμενη μέρα απασχολεί, πλέον, Μαξίμου και κυβερνητικό επιτελείο. Όλοι γνωρίζουν ότι οι επόμενοι 5-6 μήνες θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το πώς θα γίνει η έξοδος από τα μνημόνιο, γεγονός που θα καθορίσει και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια σειρά από "επίπεδα", μέσα από τα οποία θα προσπαθήσει να αυξήσει την αποδοχή της στην κοινωνία. Για την ώρα στα "συν" της κυβέρνησης καταγράφονται:

- Πρώτον, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς καταγράφεται μια μικρή, αλλά σταθερή, μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε συνδυασμό και με άλλα ευρήματα, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η μάχη των εκλογών δεν έχει σε καμία περίπτωση κριθεί. Παρότι αυτή είναι, ασφαλώς, μια υπερβολικά αισιόδοξη (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) ανάγνωση, το γεγονός ότι η ψαλίδα δεν αυξάνεται, όπως συμβαίνει συνήθως, μαζί με το γεγονός ότι τη φθορά δεν την εισπράττει μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η… ΝΔ, είναι αξιοσημείωτο και σίγουρα επιτρέπει χαμόγελα στο Μαξίμου.

- Δεύτερον, η θετική πορεία των επιτοκίων των ομολόγων (μείωση) ερμηνεύεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι οι αγορές προεξοφλούν σταθερές πολιτικές εξελίξεις, χωρίς εντάσεις και σκαμπανεβάσματα.

- Τρίτον, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης (Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου) θα ξεκινήσει και η μεγάλη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει να κερδίσει από την διαδικασία, ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος: ακόμα και αν δεν πετύχει σοβαρά οφέλη, εάν το ΔΝΤ οδηγηθεί σε έξοδο από το πρόγραμμα (δύσκολο βέβαια...), γιατί δεν υπήρξε ρύθμιση του χρέους, ένα ακόμα ισχυρό αφήγημα θα καταγραφεί υπέρ της κυβέρνησης: ότι έδιωξε το ΔΝΤ!

Το έργο, όμως, της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου εύκολο από σήμερα έως την έξοδο από τα μνημόνια. Όπως καταλαβαίνουν άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο χρειάζεται συστηματική δουλειά, σοβαρός σχεδιασμός και γρήγορη υλοποίηση των όποιων αποφάσεων. Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης ανησυχούν ότι ορισμένοι στο υπουργικό συμβούλιο δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. «Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμα και σε ανώτατα επίπεδα, που αφήνουν το γάμο και πάνε για πουρνάρια! Ασχολούνται με ανθυπολεπτομέρειες, αφήνοντας την ουσία στην τύχη», λένε ορισμένοι.

Οι δυσκολίες της αντιπολίτευσης

Και αν η κυβέρνηση έχει έναν οδικό χάρτη για να προχωρήσει –με μεγάλες δυσκολίες, βέβαια– η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει, αν θέλει να δει την ψαλίδα να ανοίγει και πάλι, να αλλάξει την τακτική της. Ποιος, αλήθεια, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "φτωχοποίησε τη χώρα"; Ποιος πιστεύει ότι θα κάνουμε το "απρόσμενο μεγάλο άλμα", σαν το 1821, όπως τόνιζε στο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης; Ούτε μπορείς να ζητάς συνεχώς, επί μήνες, εκλογές –"σήμερα βάζουμε το κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα"– και την ψήφο από όλους τους Έλληνες γιατί "δεν έχει ταξικό πρόσημο η Νέα Δημοκρατία. Μοναδικό μας πρόσημο είναι η ελληνική σημαία". Όλα αυτά μπορεί πριν την κρίση να λειτουργούσαν, σήμερα όχι. Όλοι γνωρίζουν πώς οδηγηθήκαμε στα μνημόνια, πώς έγινε η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει απογοήτευση και δυσπιστία από τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως η NΔ καταφέρνει να εισπράξει μόνο εν μέρει. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού, μάχη νομοσχέδιο με νομοσχέδιο, συγκεκριμένες προτάσεις και όχι το γενικόλογο "θα μειώσω τους φόρους" χωρίς, παράλληλα, να λες και από πού θα βρεις τα χρήματα.

Με δυο λόγια απέναντι στο νέο αφήγημα της κυβέρνησης, η ΝΔ πρέπει να παραγάγει το αντίδοτο. Το οποίο δεν είναι οι εκλογές και η εξαγγελία μείωσης των φόρων γενικά και απροσδιόριστα. Πρέπει να είναι ρεαλιστικό και συγκεκριμένο– και να αναδεικνύει όχι μόνο τις "τρύπες" του κυβερνητικού αφηγήματος, αλλά και να πείθει ότι η ΝΔ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ