ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση «κορυφής» απόψε για τον Προϋπολογισμό

Σύγκρουση «κορυφής» απόψε για τον Προϋπολογισμό
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Μπορεί η χθεσινή ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής να ήταν ενδεικτική της πολιτικής ατμόσφαιρας, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2018, με την κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης να κρατάει καλά, ωστόσο απόψε αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τόνοι, αφού θα λάβουν το λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κόντρα με βαριές εκφράσεις μεταξύ Τσακαλώτου - Βενιζέλου

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να τοποθετηθεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και να απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς σε όλες τις απορίες που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς, για τους οποίους υπάρχει και αρκετή εσωτερική «γκρίνια».

Μηνύματα και συστάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά και ο πρώτος που δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει να καθυσυχάσει τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, στο απόηχο μάλιστα της συνάντησής του με τους τραπεζίτες στο Μαξίμου.

Χθες, ο κ. Φίλης από το βήμα της Βουλής, ζήτησε την οριζόντια νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα της οριζόντιας νομοθετικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση την αντικειμενική αξία και να μην αρκεστεί στη συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες» είπε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε, ότι «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των τραπεζών, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όρια και ίσως και αδιέξοδα, σε αυτή την ονομαζόμενη συμφωνία κυρίων».

Ο πρωθυπουργός, επιπλέον, αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τις δηλώσεις του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τις οποίες δεσμεύτηκε για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και περιορισμό των εργοδοτικών εισφορών. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάλεσαν χθες τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει στη Βουλή ποια δημοσιονομική πολιτική θα ακολουθήσει, εφόσον η δική της διαπραγμάτευση, για ακόμα χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν πετύχει.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται να στρέψει τα βέλη του κατά του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του για το «θολό πόθεν έσχες», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ