ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση και διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς

Ένταση και διαφωνίες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με διαφωνίες και «διαξιφισμούς» διεξάγεται η ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που προβλέπει ποινικές ευθύνες για όσους εμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών.

 

Οι Σταύρος Κοντονής και Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν εκτάκτως την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος.

O υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε πρώτος ενώ λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ισχύει η πληροφορία πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με βουλευτές και τους είπε πως εάν καταψηφίσουν την τροπολογία θα πέσει η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να απαντήσει.

Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με φωνές και ένταση. «Δεν καταλαβαίνετε;» ακούστηκε να ρωτά κάποια στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πληροφορίες αναφέρουν, παράλληλα, ότι ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν στην αίθουσα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, φέρεται να ζήτησε να μπει η φράση «προστασία λαϊκής κατοικίας», μια πρόταση που φαίνεται να είχε ιδιαίτερη απήχηση ανάμεσα στους βουλευτές που κινούνται στην κατεύθυνση της νομοθέτησης προστασίας λαϊκής κατοικίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των βουλευτών, η ρύθμιση είναι περιττή γιατί τους καλύπτει ο νόμος ενώ θα ενισχυθούν τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών.

Ζητούν, επίσης, ρητή προσθήκη πως προστατεύεται η λαϊκή κατοικία. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να απάντησε ότι η τροπολογία δεν θα αποσυρθεί ενώ ο κ. Κοντονής, με τη σειρά του, πως πρόκειται για αίτημα των συμβολαιογράφων για να άρουν την αποχή.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στους βουλευτές πως θα φύγει η λέξη «απειλή» στην τροπολογία –μια αλλαγή στην οποία φέρεται να συμφωνούν και οι συμβολαιογράφοι- και με αυτό τον τρόπο πιθανώς να αρθεί το πρόβλημα με τις ενστάσεις των βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ