ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα ήμασταν όλοι στη φυλακή αν ίσχυε η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Θα ήμασταν όλοι στη φυλακή  αν ίσχυε η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Η τροπολογία για την προστασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ψηφίστηκε μετά την απόσυρση της διάταξης ότι "η δίωξη θα ασκείται αυτεπαγγέλτως" αν "ο παθών είναι υπάλληλος του πλειστηριασμού [...] και η πράξη τελέστηκε με αφορμή πλειστηριασμού". 

Είχαν προηγηθεί αρκετές ώρες "ψυχολογικού μασάζ" σε βουλευτές του ΣυΡιζΑ (πάνω από 60) από τους υπουργούς Στ. Κοντονή και Ευ. Τσακαλώτο χωρίς, όμως, και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι υπουργοί (Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, Κ. Παπανάτσιου) ή τα στελέχη του κόμματος (Ν. Φίλης, Θ. Δρίτσας, κ.ά.) να οδηγήσουν τη συζήτηση στα άκρα. Αντιδράσεις υπήρξαν, σχεδόν απ' όλους. Από ένα σημείο, μάλιστα, και μετά η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια κριτική επί της διαδικασίας ως προς την πολιτική των τροπολογιών. Πότε ενημερώνονται οι βουλευτές, ποιος τους ακούει, κ.λπ. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις (όποιος ήθελε να πειστεί πειθόταν...), η κατάσταση, σιγά - σιγά, εκτονώθηκε με τους πρωτοκλασάτους (υπουργούς και στελέχη) να αποχωρούν νωρίτερα καθώς είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις...

Αυτά ως προς την εσωτερική διαδικασία του ΣυΡιζΑ με ορισμένους βουλευτές να τονίζουν ότι αν υπήρχε αυτή η τροπολογία "στα χρόνια που ήμασταν εμείς το κίνημα κατά των πλειστηριασμών θα είμαστε ακόμα φυλακή"! Παρόλα αυτά ψήφισαν την τροπολογία μετά την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Ακόμα, όμως, και σε θέματα που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν δίκιο ως προς την τροπολογία, ο τρόπος που επικοινώνησε η κυβέρνηση συνολικά το θέμα των πλειστηριασμών ήταν τουλάχιστον ατυχής. Χοντρικά οι πλειστηριασμοί είναι τριών ειδών:

Πρώτον, μεταξύ ιδιωτών. Δεν υπάρχει καμιά προστασία -και ούτε μπορεί να υπάρξει...- αν από προσωπικές διαφορές ιδιωτών βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία.

Δεύτερον, στα επιχειρηματικά δάνεια. Και εδώ είναι αδύνατον, ούτε το έθεσε κανείς βουλευτής ή υπουργός, αν κάποιος έχει πάρει επιχειρηματικό δάνειο και έχει βάλει υποθήκη το σπίτι του να μην μπορεί να βγει αυτό σε πλειστηριασμό αν δεν εξυπηρετεί το δάνειό του. Αν υπάρξει διάταξη να προστατεύει τα επιχειρηματικά δάνεια τότε οι τράπεζες μία λύση έχουν: να μην ξαναχορηγήσουν επιχειρηματικά δάνεια!

Τρίτον, στα δάνεια από τράπεζες για κατοικία. Σ' αυτά τα δάνεια υπάρχει η προστασία της πρώτης κατοικίας έως την 31.12.2018. Πιθανόν να πρέπει να αλλάξουν ορισμένες παράμετροι και να αυξηθούν τα όρια προστασίας. Ωστόσο σ' ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει προστασία.

Η ψήφιση, όμως, έστω και "κουτσουρεμένης" της διάταξης για την προστασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσει συμβολικό πολιτικό χαρακτήρα από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Κάθε σύλληψη πιθανόν να πυκνώνει τις γραμμές του κινήματος, όπως επεσήμανε στέλεχος του ΣυΡιζΑ που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση των βουλευτών. Και τόνισε ότι, όπως πάντα, όλα θα κριθούν στο δρόμο!

Μπορεί, λοιπόν, να αποσοβήθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη, ωστόσο η μετατόπιση του ΣυΡιζΑ από το "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη", στις σημερινές καταστάσεις απέχει έτη φωτός. Γεγονός που δεν είναι εύκολο να "χωνευτεί" από πολλά στελέχη και μέλη του ΣυΡιζΑ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ