ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πέντε κάβοι που πρέπει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας

Οι πέντε κάβοι που πρέπει να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το κλίμα στο Μαξίμου είναι πιο αισιόδοξο από κάθε άλλη στιγμή. Η αισιοδοξία του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έγκειται:

  1. Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που καταγράφεται σε όλους τους δείκτες. Η ανάπτυξη κινείται στο +1,3%, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έχει πέσει στο 3,7%, πέτυχεη ανταλλαγή ομολόγων ύψους 25,47 δισ, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ανέβηκε κατά 19%, 300.000 νέες θέσεις έχουν δημιουργηθεί, σύντομα η χώρα θα βγει, για δεύτερη δοκιμαστική φορά, στις αγορές.
  2. Στο κύμα παροχών στο οποία προχωρήσει η κυβέρνηση. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες στοχευμένες παροχές δίνουν το κοινωνικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και χαράσσουν τη διαφοροποιητική γραμμή με τη ΝΔ. Αναλυτικά έχουν δοθεί 550 ευρώ, κατά μέσο όρο, σε 1,3 εκατ. νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα, 400 ευρώ επίδομα σε άνεργους νέους, 650 ευρώ βοήθημα σε πλημμυροπαθείς εργαζόμενους της Δυτικής Αττικής, 500 έως 2.100 ευρώ, μεσοσταθμικά 1.100 ευρώ, σε νησιώτες όπου καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αναστολή αύξησης ΦΠΑ στα 5 νησιά.
  3. Στα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη ΝΔ να έχει πιάσει «ταβάνι» και τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμπτει αργά αλλά σταθερά το τελευταίο εξάμηνο.
  4. Στην αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας, όπως αυτή φαίνεται από το μπαράζ επαφών του Αλ. Τσίπρα με ξένους ηγέτες με αποκορύφωμα την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι γίνονται κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ωστόσο, ο δρόμος του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Κάβος 1. Οι ψηφοφορίες για την τρίτη αξιολόγηση. Ως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να κλείσει τυπικά η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5,5 δισ. ευρώ. Λογικά δεν αναμένονται διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία, πόσο μάλλον που πρέπει να προσμετράτε σ' αυτή και η προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Όμως, όπως έδειξε η περιπέτεια για την αυταπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, το «ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.

Κάβος 2. Η δεύτερη έξοδος στις αγορές. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί η δεύτερη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές – τρίτη αν συνυπολογίσουμε την ανταλλαγή ομολόγων. Η επιτυχία της δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να φτιάξει έναν «κουμπαρά», 15 με 16 δισ. ευρώ, προκειμένου να μη χρειαστεί η προληπτική γραμμή στήριξης που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Από τα αδιάθετα των προηγούμενων δόσεων υπάρχουν 1,4 δισ. ευρώ. Σ' αυτά θα προστεθούν 9 δισ. ευρώ από τις εναπομείνασες δόσεις του Μνημονίου καθώς και άλλα 5 με 6 δισ. ευρώ από τις εξόδους στις αγορές. Αν δεν μαζευτούν τα χρήματα του κουμπαρά, δεν πρόκειται να πάμε ούτε σε κατ’ όνομα «καθαρή» έξοδο.

Κάβος 3. Οι πλειστηριασμοί. Από την επιτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εξαρτάται η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Και από την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου θα κριθεί αν θα πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένουμε 15.000 πλειστηριασμού ακινήτων. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει τους πλειστηριασμούς χωρίς να «λαβωθεί» από τις αντιδράσεις των ακτιβιστών στους οποίους προσπαθεί να δώσει πολιτική έκφραση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το ζήτημα των πλειστηριασμών μοιάζει αυτή τη στιγμή το πιο περίπλοκο για τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει χρηματοοικονομική, κοινωνική και πολιτική διάσταση.

Κάβος 4. Οι ιδιωτικοποιήσεις. Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σ' έναν καταιγισμό ιδιωτικοποιήσεων. Ο προϋπολογισμός 2018 προβλέπει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις 2,7 δισ. ευρώ. Ανάμεσα στις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται, είναι το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ, το 11%της ΕΥΔΑΠ και το 23% της ΕΥΑΘ. Πέρα από τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που έχει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις από τα συνδικάτα.

Κάβος 5. Η τέταρτη αξιολόγηση. Τέταρτη και… φαρμακερή; Όχι ακριβώς γιατί τα πολύ δύσκολα είναι ήδη πίσω μας. Εντούτοις, στην τέταρτη αξιολόγηση θα κριθεί το τι είδους έξοδο από το Μνημόνιο θα έχουμε τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ