ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Το κρίσιμο εξάμηνο και οι δυσκολίες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Σκοπιανό: Το κρίσιμο εξάμηνο και οι δυσκολίες σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
EUROKINISSI

Καθοριστικό αναμένεται να είναι το πρώτο εξάμηνο του 2018 για το «Σκοπιανό» καθώς και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν για την αναγκαιότητα επίλυσης του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μια τα Σκόπια συνειδητοποιούν ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας είναι βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των πολιτικών τους σχεδιασμών και από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση θέλει και χρειάζεται μια καλή διπλωματική κίνηση προκειμένου να δείξει ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το Κυπριακό δεν φαίνεται να προχωρά, η Αθήνα «βάζει μπροστά» το Σκοπιανό.

Η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι διακηρυγμένη εδώ και καιρό. Άλλωστε, αυτή είναι και αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ φαίνεται να κάνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις «καλής θέλησης». Αυτή η αλλαγή στάσης φάνηκε και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τις δύο πλευρές. Τα Σκόπια επιθυμούν διακαώς να πάρουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και να ενεργοποιηθεί η πρόσκληση για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Για να γίνουν, όμως, αυτά πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για επίλυση του ζητήματος είναι έντονο και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει στις πρόσφατες συναντήσεις του με ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να βρεθεί λύση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018 έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να θέσει βέτο.

Aρκετοί θεωρούν ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας το τελευταίο διάστημα ενισχύουν αυτή την αίσθηση, πηγές κοντά στο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται, τελικά, να κρατήσει αδιάλλακτη στάση. Έχει, βέβαια, τις «κόκκινες γραμμές» του αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι η προτεινόμενη λύση δεν θα τις παραβιάζει. Και μία θετική στάση από τους ΑΝΕΛ θα είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης με το οποίο ευελπιστεί να «στριμώξει» τη Νέα Δημοκρατία. Πώς μπορεί να έρθει αυτή όταν ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τη συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία είναι κάτι που μόνο στην κυβέρνηση γνωρίζουν.

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σηκώσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα, εκμεταλλευόμενο τη διφωνία που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα. Μάλιστα, στη συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αν η διφωνία αυτή συνεχιστεί θα θέσει θέμα δεδηλωμένης.

Από την άλλη, στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν καλά ότι ο νυν υπουργός Άμυνας είχε συνταχθεί με τη θέση για σύνθετη ονομασία που είχαν αποδεχτεί το 2008 όλα τα κόμματα πλην του ΛΑΟΣ, στου οποίου την ηγετική ομάδα βρίσκονταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει στο παρελθόν φτάσει στο σημείο να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη λόγω διαφωνιών στο Σκοπιανό.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον του διεθνή παράγοντα και της Ουάσιγκτον για λύση του ζητήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανόν να κληθεί να «τιθασεύσει» τέτοιου είδους φωνές στο εσωτερικό του κόμματός του. Κι αυτό μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολο από ότι θα είναι για τον πρωθυπουργό να «πείσει» τον κυβερνητικό του εταίρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ