ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνας σημαντικών επαφών για τον Aλέξη Τσίπρα

Μήνας σημαντικών επαφών για τον Aλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI

Με τον πιο σαφή τρόπο έβαλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φρένο στα σενάρια εκλογολογίας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάλπες θα στηθούν το 2019

Κι ενώ ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να διατηρούν «ζεστό» το σενάριο πρόωρων εκλογών, ώστε να διατηρηθεί η συνοχή των κομμάτων που προκαλεί μια «εκλογική ετοιμότητα», ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει τις επαφές του στο εξωτερικό για την καλύτερη προώθηση των συμφερόντων της χώρας.

4η Σύνοδος Κρατών-Μελών του Νότου της Ε.Ε.

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018 θα διεξαχθεί στη Ρώμη και πιο συγκεκριμένα στη Villa Madama, η 4η Σύνοδος των Κρατών-Μελών του Νότου της Ε.Ε., με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας. Η 4η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Οκτωβρίου, ωστόσο είχε αναβληθεί αφού δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ισπανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Μαριάνο Ραχόι.

Στη Σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της Μεσογείου, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, οικονομικά θέματα αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Νταβός

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας, από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου, θα δώσει και φέτος το παρών ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ατζέντα του Φόρουμ, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ανισότητας, οικονομικά ζητήματα, η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και του δημόσιο τομέα, γεωπολιτικά θέματα, το προσφυγικό, η ψηφιακή οικονομία, το εμπόριο, οι εργασιακές συνθήκες κ.ά.

Φυσικά η αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Τσίπρα και αποτελεί έναν από τους κύριους λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να συμμετάσχει στο Φόρουμ.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα, Αναστασιάδη, Νετανιάχου βρίσκεται στον αέρα, καθώς ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο.

Ο Νετανιάχου ζήτησε την ακύρωση της συνάντησης αφού στην ολομέλεια της Κνεσέτ έχει προγραμματιστεί, για την προσεχή Δευτέρα, συνεδρίαση που αφορά το ζήτημα των ωραρίων των καταστημάτων, που θεωρείται πολύ κρίσιμη για την κυβέρνηση Νετανιάχου. Το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε γνωστό πως ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να οριστεί νέα ημερομηνία για τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ