ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Η ανάκαμψη της Ελλάδας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα - Αλλάζουμε σελίδα

Α. Τσίπρας: Η ανάκαμψη της Ελλάδας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα - Αλλάζουμε σελίδα
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τους κινδύνους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας, λόγω της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες, επισημαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του σε αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η αποξένωση-εκδικητικότητα των πολιτών, ακριβώς επειδή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τους από μη εκλεγμένα «κέντρα». Όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, το ίδιο το νόημα και η λειτουργία της Δημοκρατίας έχουν τεθεί σε κίνδυνο όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες. Δηλαδή, να εμπιστεύονται τη συλλογική δύναμη της Δημοκρατίας. «Το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα, άφησε τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και των κακοηθών οργάνων μη εκλεγμένων συμβούλων», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι αυτή ακριβώς «η "ύβρις" που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου, οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους». «Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία» και «υπό αυτές τις συνθήκες οι εχθροί της Δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα Δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί, τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας» τονίζει ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως βασικό προαπαιτούμενο για την εξάλειψη της απειλής, είναι η «επανατοποθέτηση» της εμπιστοσύνης στα χέρια των πολιτών. Επίσης, στην αποφασιστικότητα του λαού «να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη για τους ίδιους και για τις επόμενες γενιές», και «ειδικά στην Ελλάδα που επανακτά το "κλειδί" της ανάπτυξης αφήνοντας πίσω την ύφεση».

Η χώρα μας, τονίζει ο πρωθυπουργός απέναντι στην αυστηρή λιτότητα απάντησε Δημοκρατικά, εξέλεξε μια κυβέρνηση που ακόμα και στις πλεον ακραίες και κρίσιμες συνθήκες δεν έπαψε να εμπιστεύεται τους πολίτες της. «Και από αυτή την επιλογή οδηγείται η Ελλάδα σήμερα στην επιστροφή. Τώρα γυρίζουμε σελίδα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τον Αύγουστο του 2018 το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώνεται, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα μπορεί να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους Εταίρους. «Δεν θα ήταν σοφό, εκ μέρους μας, απλά να περιμένουμε εκείνη τη μέρα να φτάσει. Καταφέραμε τα τελευταία τρία χρόνια να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» σημειώνει ο πρωθυπουργός. Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πως η χώρα μας στα τρία χρόνια που προηγήθηκαν όχι μόνο κατάφερε να φτάσει και να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η συνεχόμενη επίτευξη υπέρπλεονάσματος αποτελεί κομβικό σημείο για τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

«Η Ελλάδα από το 2016 έχει μπει σε σταθερή τροχιά, με την ανάπτυξη το 2017 να αναμένεται να κλείσει περίπου στο 2%, η ανεργία μειώθηκε κατά 7% οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται άνω των 4 δισεκατομμυρίων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πλέον με βεβαιότητα οι επενδυτές βλέπουν τα οφέλη καθώς επενδύουν σε μια χώρα με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ενώ επενδύουν και σε ένα υψηλών προδιαγραφών ανθρώπινο δυναμικό, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγοντας τονίζει ότι «Η επιστροφή της Ελλάδας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα, πως μπορείς να ανακάμψεις δείχνοντας πίστη στους πολίτες καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να κάνουν τη χώρα τους καλύτερη για τους ίδιους και για τις γενιές που έρχονται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ