ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ - πώς αντιδρούν ακραίοι της διασποράς

Σκοπιανό: τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ - πώς αντιδρούν ακραίοι της διασποράς
Αριστερά: ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια συνέντευξης - Δεξιά: γιγαντοαφίσα της εθνικιστικής οργάνωσης MHRMI στην Αχρίδα facebook

Κλειστά τα χαρτιά της για το ονοματολογικό κρατά η κυβέρνηση των Σκοπίων με τον εκπρόσωπό της, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, να αναφέρει, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι «από τη στιγμή που για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δεν πρόκειται να εισέλθουμε σε δημοπράτηση περί πιθανών ονομάτων».

Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός -το οποίο φέτος πραγματοποιείται μεταξύ 23ης και 26ης Ιανουαρίου, δηλαδή, λίγες ημέρες μετά μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι πρέσβεις Βασιλάκης και Ναουμόφσκι με τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη- δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί».

Την ίδια ώρα, και ενώ Αθήνα και Σκόπια καταβάλλουν αξιοσημείωτη προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, εθνικιστική οργάνωση Σκοπιανών της διασποράς με έδρα το Τορόντο, η «’Macedonian’ Human Rights Movement International - ΜHRMI», η οποία πλαισιώνει την επωνυμία της με τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτη της ‘Μεγάλης Μακεδονίας’ που περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη μέχρι τη Χαλκιδική, κλιμακώνει εκστρατεία που έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό με αίτημα τη διακοπή των συνομιλιών για το όνομα.

Συγκεκριμένα, έχει τοποθετήσει γιγαντοαφίσες στα Σκόπια και άλλες 13 πόλεις της πΓΔΜ με τις οποίες -όπως γράφει στο σάιτ της- ζητά τη διακοπή των «ρατσιστικών, αντι-‘μακεδονικών’ διαπραγματεύσεων για το όνομα». Το κείμενο στις αφίσες λέει επί λέξει: «Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Μην επιτρέψετε να ξεγελαστείτε από τους όρους ‘διεθνές, διμερές, συνταγματικό’. Αν αλλάξει μια φορά, θ’ αλλάξει παντού και πάντα. Θέλετε να ονομαζόμαστε ‘Νεομακεδόνες’, ‘Βορειομακεδόνες’, ‘Σκοπιανοί’, ‘Βαρδάριοι’ ή μόνο Μακεδόνες; Το όνομά μας είναι Μακεδονία». Αξιώνει μάλιστα (‘απαιτούμε’, με κεφαλαία, είναι η λέξη που χρησιμοποιεί) τα ΜΜΕ της πΓΔΜ «παρά τις απαγορεύσεις στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του τύπου που έχουν επιβάλλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Ζόραν Ζάεφ» να καλύψουν «αυτήν την κρίσιμη εξέλιξη για την υπεράσπιση μιας ολόκληρης χώρας και του δικαιώματος του λαού να υπάρχει».

mhrmi2.png

Η αφίσα της ΜΗRMI - πηγή: facebook

Στις αντιδράσεις, από την άλλη, «ελληνικών πατριωτικών ενώσεων και οργανώσεων» οι οποίες «ξεκινούν καμπάνια εναντίον λύσης στο θέμα του ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’» στέκεται το πρακτορείο «ΜΙΑ», σημειώνοντας, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, ότι «διαδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ψηφίσματα, συγκέντρωση υπογραφών, αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μη αποδοχή ονόματος που θα περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’ είναι μέρος από τις εξαγγελθείσες δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκστρατείας ‘Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα’». Προσθέτει ότι η καμπάνια αυτή έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι σχολιάζουν ότι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «έχουν ξυπνήσει μνήμες από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και τις μεγάλες συγκεντρώσεις εκείνης της εποχής». Παραθέτει, ωστόσο, και την εκτίμηση αναλυτή στον ΣΚΑΪ ότι οι τωρινές συγκεντρώσεις δεν μπορούν να έχουν την ίδια δύναμη με εκείνες στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, επίσης, και η εφημερίδα «Слободен Печат» σχολιάζοντας «Οι ακραίοι διαισθάνονται ότι πλησιάζει η λύση της διαφοράς - Στην Ελλάδα αφυπνίζονται οι σκληροπυρηνικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ