ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων

Κοτζιάς: Εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων
(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική του "δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα". Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.

Πρόσθεσε δε, πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως «έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής. Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση», ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «το 2018 θα είναι ένα έτος γεμάτο προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσουμε. Όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ