ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί συμφωνίας για το όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»

Πώς σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί συμφωνίας για το όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Απορίες για τον «απολύτως άγνωστο» και «περίεργο» ιστότοπο που αποκάλυψε «ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο» εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αλβανικών και σκοπιανών ΜΜΕ για το ονοματολογικό και την «αποκάλυψη» ότι Αθήνα και πΓΔΜ έχουν συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

«Σχετικά με το αλβανικό site που έγραψε (και "ανακάλυψε" ανύπαρκτο ελληνικό έγγραφο) ότι η Ελλάδα συζητάει με τα Σκόπια το όνομα “Νόβα Μακεντόνιγια” (NovaMakedonijia), πρόκειται για έναν “περίεργο» και απολύτως άγνωστο ιστότοπο» έλεγαν με νόημα κυβερνητικοί κύκλοι, και συμπλήρωναν: «Θεωρείται, δε, εκ του πονηρού ότι ένα “αλβανικό” site ανακινεί θέμα ονοματολογικού, αναπαράγοντας ουσιαστικά τα ίδια “ονοματολογικά σενάρια” που έχουν γραφτεί κατά καιρούς και στην Ελλάδα. Όπως και να' χει, το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Σκόπια είναι το εξής: “Ως Ελλάδα επιθυμούμε ειλικρινά τη λύση αλλά δεν είμαστε εμείς που ‘καιγόμαστε’”. Eσείς καίγεστε για τη λύση (για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ), βρείτε τα (οι Σλάβοι με τους Αλβανούς) για το ονοματολογικό».

«Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» λένε ΜΜΕ σε Αλβανία και πΓΔΜ

Συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής έξω από το υπουργείο Εξωτερικών

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε μικρή συγκέντρωση 20-30 ατόμων έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Λίγη ώρα νωρίτερα, στο υπουργείο είχε προσέλθει ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ και υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Μπούγιαρ Οσμάνι.

«Εκείνη την ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όχι μόνον βγήκε από την κεντρική είσοδο του υπουργείου, στην Βασιλίσσης Σοφίας, για να μεταβεί στο διπλανό κτίριο του υπουργείου, όπου θα παρέθετε γεύμα στον Μ. Οσμάνι, αλλά, περνώντας μόλις μερικά μέτρα δίπλα τους, βλέποντας τους χρυσαυγίτες, που με επικεφαλής τον Κασιδιάρη φώναζαν το σύνθημα “αλήτες, προδότες, πολιτικοί”, τους έκανε σήμα με το δάκτυλο στο στόμα να σταματήσουν» λένε οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι.

Οσμάνι: «Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, κάποιου είδους λύση».

«Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» τόνισε ο ίδιος, μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και το γεύμα εργασίας που ακολούθησε με τον Νίκο Κοτζιά.

Τι ανέφεραν τα δημοσιεύματα

Νωρίτερα, πλήθος αλβανικών και σκοπιανών ΜΜΕ αναπαρήγαγαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα infoshqip.com, που ισχυριζόταν ότι η επίσημη ονομασία που συμφώνησαν Αθήνα και Σκόπια είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται και σε λεπτομέρειες της συμφωνίας επικαλούμενη «αξιόπιστες ελληνικές πηγές». Όπως ισχυριζόταν το δημοσίευμα, στη συμφωνία υπάρχουν προβλέψεις για εκκλησιαστικά ζητήματα, θέματα γλώσσας και ζητήματα ταυτότητας τόσο των Σκοπιανών όσο και των Ελλήνων Μακεδόνων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το όνομα θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ