ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας η ονομασία της πΓΔΜ

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας η ονομασία της πΓΔΜ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με σκληρή γλώσσα απαντούν στο «ιερό όχι» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι διερωτώνται για ποιους λόγους η ηγεσία της Εκκλησίας δεν «μπήκε στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση» ούτε να ενημερωθεί για τις θέσεις της. Το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας φαίνεται ότι ανοίγει νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν «βολές» και να ανεβάζουν τους τόνους ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. 

«Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» ρωτούν οι εν λόγω κύκλοι, και συνεχίζουν: «Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των “αρμοδιοτήτων” της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».

Την ίδια ώρα, οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας, προτού εκφράσει άποψη, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση» για να ενημερωθεί για τις θέσεις της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει «αποφασίσει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ».

«Η ηγεσία της Εκκλησίας, όπως δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις “ιερές υποθέσεις” της, θα πρέπει να γνωρίζει, εξίσου ξεκάθαρα, ότι επιβάλλεται να μην εμπλέκεται και η ίδια στις κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις. Ειδικά, σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρουν χαρακτηριστικά, και συμπληρώνουν: «Η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου» τους για το ονοματολογικό».

«Ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγό του στο όνομα»

Η εν λόγω απάντηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μέσω της οποίας οι ιεράρχες τονίζουν ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» αλλά και παραγώγου του στο όνομα της πΓΔΜ.

«Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, γι΄ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του, ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”» γράφει η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επιπρόσθετα επισημαίνει, ότι αναμένει «από την υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού Ελληνισμού».

O ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ότι:

Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι' αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας.

Πρόσθεσε δε, ότι: «Πήραμε ορισμένες αφορμές, συζητήσαμε, καταλήξαμε σε μερικές απόψεις του θέματος, δεν μπήκαμε εις βάθος. Θα ρωτήσετε γι' αυτά και θα σας απαντήσει ο άγιος Σύρου. Εγώ πρέπει να σας πω ότι παρακολουθούμε με πολλή αγωνία, αλλά και συγκίνηση το θέμα. Λοιπόν, σε αναμονή...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ