ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στόχαστρο του Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο στόχαστρο του Μαξίμου
EUROKINISSI

Οι άνθρωποι του Αλέξη Τσίπρα διακατέχονται από τρία βασικά αισθήματα αυτές τις μέρες:

  1. Βεβαιότητα ότι το πολυνομοσχέδιο - γίγας για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης θα περάσει στη Βουλή χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση. «Περνάει αέρα. Οι όποιες γκρίνιες είναι για την τιμή των όπλων», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που παρακολούθησε το προχτεσινό «μασάζ» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει λύση μέχρι τον Απρίλιο στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, «αρκεί να το θελήσουν πραγματικά και οι γείτονες». Είναι πιθανό η πραγματική εκτίμηση του Μαξίμου να είναι πιο οπτιμιστική, αλλά η κυβερνητική γραμμή είναι να χαμηλώσει ο πήχης των προσδοκιών για να μην υπάρξει κλίμα απογοήτευσης σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών.
  3. Αισιοδοξία ότι το πολιτικό σκηνικό όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να ανατραπεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για να ανακάμψει η οικονομία.

Φαίνεται το «τα χειρότερα έχουν περάσει» δεν αφορά μόνο τα μνημονιακά μέτρα, αλλά και την πολιτική εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, το ηθικό των οποίων είναι σαφώς ανεβασμένο συγκριτικά με το πώς ήταν πριν από έξι μήνες.

Στόχος ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να μετατρέψει την πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης σε προσωπική κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη. Πέντε είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την επιλογή:

Πρώτον, η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός υπερτερεί έναντι του αρχηγού της ΝΔ στις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις.

Δεύτερον, η χαμηλή αξιολόγηση από το Μαξίμου του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη το οποίο, κατά τους κυβερνητικούς ιθύνοντες, τον έχει οδηγήσει σε σοβαρά λάθη όπως οι αναφορές στον «εξωγήινο» και την ανύπαρκτη ρήση του Αϊνστάιν.

Τρίτον, η ταύτιση, λόγω καταγωγής, του κ. Μητσοτάκη με τα «πολιτικά τζάκια που μας έφεραν στη χρεοκοπία».

Τέταρτον, η πεποίθηση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι εγείρει ζητήματα ηθικής τάξης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται επάνοδος του θέματος στο προσκήνιο, με αφορμή πιθανόν και την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή περί διαφθοράς.

Πέμπτον, η πεποίθηση που έχει ενστερνιστεί σχεδόν το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι τόσο νεοφιλελεύθερος που εμφανίζεται ως μνημονιακότερος των δανειστών». Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης «φοβίζει» με τις «ακραίες» τοποθετήσεις του μεγάλες κοινωνικές ομάδες και δεν έχει καθόλου «πέρασμα» στους πολίτες που είχαν ψηφίσει «Όχι» στο δημοψήφισμα. «Ο Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος των πλουσίων», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο όλος σχεδιασμός της κυβέρνησης συνοψίζεται στην εκτίμηση ότι κ Μητσοτάκης είναι ο «αδύναμος κρίκος» της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ