ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη σαρία

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τη σαρία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, που νωρίτερα την Πέμπτη προχώρησε σε νέες προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τη σαρία. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «τουρκική μειοψηφία» στη Θράκη και κατηγορούσε τη χώρα μας ότι ασκεί πιέσεις στους «εκλεγμένους μουφτήδες» της Θράκης.

Το ελληνικό υπουργείο απαντά ότι η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες, είναι μια «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».

Καλεί δε, την Τουρκία να «εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για τη σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο συνιστά ένα «ιστορικό βήμα» το οποίο «ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες», «αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας», καθώς «είναι μία ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών».

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι «οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ