ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε υψηλούς τόνους συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Οι τόνοι ανέβηκαν με το καλημέρα με αφορμή την απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Σταθάκης ήρθαν σε αντιπαράθεση, με την βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό να αναφέρει ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέμεινε ότι κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, που διαθέτει ακίνητο του οποίου η αντικειμενική αξία είναι 280 χιλιάδες ευρώ, έχει πλήρη και καθολική προστασία.

«Υπάρχουν πρώτες κατοικίες που εκπλειστηριάζονται», αντέτεινε η κ. Μπακογιάννη με τον κ. Σταθάκη να απαντά ότι οι κατοικίες αυτές αφορούν περιπτώσεις που σχετίζονται με διαφορές ιδιωτών και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τις τράπεζες ούτε με το δημόσιο.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν προστατεύει ρητά την πρώτη κατοικία απέναντι στο δημόσιο από 1η Μαΐου».

Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λέργοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στο τιμόνι της τον πιο αποτυχημένο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σε ότι αφορά στις τηλεοπτικές άδειες, είπε πως το 2018 επιστρέφει η κανονικότητα, αλλά και εδραιώνεται η νομιμότητα στη χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην επικείμενη αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών, λέγοντας πως ότι η μετάβαση θα γίνει ομαλά και σταδιακά και πως «όλοι χωρούν», αφού θα υπάρχει δυνατότητα εκπομπής άνω των 1.300 σταθμών.

«Καθαρή έξοδος είναι η γυμνή έξοδος στην οποία μας οδηγούν οι εταίροι, έχοντας όπως έχουμε πει, κατ’ επανάληψη, θεμελιωμένους και εν λειτουργία θεσμούς εποπτείας, μέχρι το 2060», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των διατάξεων που αφορούν τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς το δημόσιο.

Συζήτηση υπό την «σκιά» της παραίτησης Ζουράρι

Στόχος της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων με τα προαπαιτούμενα-εφόσον ψηφιστεί- να καταστεί άμεσα νόμος του κράτους ώστε η ελληνική πλευρά να πάει καθ΄όλα έτοιμη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναβρασμό μετά και την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι προσβλητικές αναφορές του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και του Άρη.

Την Κυριακή, με μια σύντομη επιστολή γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, οΚώστας Ζουράρις.

«Ερίδματε (σσ καλοδομημένε) πρωθυπουργέ και σύντροφε υποβάλλω σήμερα 14.1.2018 την από την θέση του υφυπουργού επί της παιδείας παραίτησίν μου, η οποία διευκολύνει, ως εικός την κυβερνητική αλληλεγγύη και, συνάμφω το πολιτικό μου αυτεξούσιον. Μετά της προσηκούσης τιμής, Κώστας Γ. Ζουράρις» αναφέρει η επιστολή, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που τη δημοσιοποίησε.

Το μεσημέρι της Κυριακής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό την πρόθεσή του να παραιτηθεί ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει στο Βήμα ότι προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του και στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σχετικές δηλώσεις μετά τη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

Ο ίδιος ο κ. Ζουράρις, με νεότερες δηλώσεις του, επεσήμανε πως θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ