ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων

Τσίπρας: Η χώρα είναι μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων
(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του για το Πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».

Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για καταστροφολογία.

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (...) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η Αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για καταστροφολογία.

Αφού παρέθεσε σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας που τελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει «όσο και να καταστροφολογήσετε».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ό,τι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να υποδεχτείτε την πραγματικότητα.Όμως γνωρίζω ότι αυτό σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε εσάς προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προανήγγειλε κάλυψη των απωλειών για τρίτεκνους-πολύτεκνους

Παράλληλα, άνοιξε «παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν ορισμένοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους.

Όπως υπενθύμισε, το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκε κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρών.
Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν επίσης αυξήσεις.

«Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μια θέση που είχε εκφράσει προηγουμένως και η Θεανώ Φωτίου.

«Καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο»

Παραθέτοντας σειρά μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

«Παρά την αντίθεσή σας καταφέραμε να βάλουμε και μια τάξη και να θεσπίσουμε κανόνες για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μετά από 30 χρόνια ανομίας. Όσο και αν πολεμήσατε και πολεμάτε αυτή την σημαντική προσπάθεια, η ανομία πλέον τελειώνει» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ