ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός «πυρετός» για το Σκοπιανό

Διπλωματικός «πυρετός» για το Σκοπιανό
EUROKINISSI

Ένα σημαντικό βήμα προς την εθνική συνεννόηση για την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ έγινε χθες το βράδυ με τη συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο

Τη θέση ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται «συλλαλητήρια και φωνές» αλλά «εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Κόντρα με τη ΝΔ

Είναι ανεύθυνος ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας, είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, χθες και πρόσθεσε: «Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση της αντιπολίτευσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ερήμην της, και τώρα είναι πολύ αργά για ενημέρωση».

Σε ερώτηση σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τι θα πράξουν.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της πΓΔΜ: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes, από την άλλη λένε "ναι" στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά,Γεωργιάδη και Βορίδη;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαφοροποίηση με νόημα

Την ίδια ώρα με μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, διαφοροποιήθηκε σημαντικά από την επίσημη θέση του κόμματός του λέγοντας πως «η επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ πιστεύω ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα».

Ο βουλευτής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε «έμπειρο και γνώστη του θέματος».

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει στην περίπτωση που θα έχει επιπτώσεις η διαφοροποίησή του από την επίσημη γραμμή του κόμματος, είπε ότι ψηφίζει πάντα κατά συνείδηση, προσθέτοντας ότι σε δεν μπορεί να έχει την ίδια άποψη όλη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος. Ο ίδιος τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων λέγοντας ότι αυτά γίνονταν πριν από πολλά χρόνια.

Η κινητικότητα για την επίλυση του Σκοπιανού θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα αφού αναμένεται σύντομα η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια.

Το βέβαιο είναι πως με μεγάλο ενδιαφέρον η κυβέρνηση πρόκειται να παρακολουθήσει ποια στελέχη της ΝΔ θα δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία», ώστε να το αξιοποιήσει πολιτικά καταγγέλλοντας εκ νέου την Αξιωματική Αντιπολίτευση για έλλειψη κοινής γραμμής και διγλωσσία.

Επιμένουν οι ΑΝΕΛ στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία»

«Είναι πάγια η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι δεν δεχόμαστε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος», επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Ωστόσο, εξήρε το ρόλο του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, λέγοντας πως «έχει επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε ό,τι έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «το γεγονός ότι έχει αναπτύξει μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με ενεργό ρόλο, προκειμένου να καταστεί η πατρίδα μας παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, μας κάνει να τον εμπιστευόμαστε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ