ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο Βαρουφάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ηλίθιο»

Όταν ο Βαρουφάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ηλίθιο»
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε νέες αποκαλύψεις για τα όσα συνέβησαν την περίοδο της διαπραγμάτευσης το 2015 προχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον διάδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναφερόμενος στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα όταν έμαθε πως ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο, αποκάλυψε τον μεταξύ τους διάλογο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ' ό,τι «ηλίθιος».

Αιχμηρός ήταν όμως και στις αναφορές του στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι όλα πιο εύκολα» τόνισε:

2299703

«Η σχέση μου με τον Ευκλείδη είναι επίπονη. Την περίοδο της διαπραγμάτευσης ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Ο Ευκλείδης έγινε yes man στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτή τη μετάλλαξη. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου».


Πηγή:EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σκληρή όμως επίθεση εξαπέλυσε και στο πρόσωπο του Γιώργου Χουλιαράκη, τον οποίον χαρακτήρισε ως τον εντολοδόχο της τρόικας. «Ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως εντολοδόχος της τρόικας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα ούτε για το υπουργείο μου», είπε.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση του 2015, τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ως «όπλο» την αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ, όμως ο Μάριο Ντράγκι, που είχε συμφωνήσει σε κούρεμα, προτού «μου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μου», πίεσε για να μην συμβεί αυτό, υπό τον φόβο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες.

«Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο δημοψήφισμα, είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν τη νίκη. «Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%. Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας πως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν θλιμμένα, παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα.

Ερωτηθείς για τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup, αφού επιβεβαίωσε πως τις έχει κρατήσει όλες, επεσήμανε πως «στις συνεδριάσεις αυτές κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν πρακτικά;».

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και σε ότι αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης:

«Όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί είχαμε συμφωνήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα το είχαν περάσει και από μένα να δω δεδομένου ότι ήθελαν τη βοήθειά μου, αυτό δεν έγινε ούτε καν συμβουλευτικά, το είδα στο διαδίκτυο, έφριξα και όχι γιατί οι στόχοι ήταν κακοί αλλά γιατί τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι είχαν μικρότερη αξία από το χαρτί πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί. Θύμωσα τόσο πολύ που έκατσα όλο το βράδυ και έγραψα ένα πύρινο άρθρο. Και θεώρησα ότι αυτό ήταν το διαζύγιό μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά όταν ξαναήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να πάω να συζητήσουμε. Μου είπαν «άλλο το κομματικό και άλλο το κυβερνητικό πρόγραμμα. ‘Έτσι κι αλλιώς εσύ δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ» ήταν τα λόγια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ