ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής

Αβραμόπουλος: Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ φωτογραφία αρχειου

Οι προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας για το τρέχον εξάμηνο της βουλγαρικής Προεδρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας που είχε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και Εσωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε.Ε., Βαλεντίν Ράντεφ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα, ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη διαρκούς στήριξης των υπό πίεση κρατών-μελών. Η Επιτροπή, σημείωσε, θα συνεχίσει να στηρίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής και επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση αποστολής εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη, για να συνδράμουν το επί τόπου έργο της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες βελτίωσης των υποδομών υποδοχής, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών προς την Τουρκία, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ακόμα, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ράντεφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαίου επιτρόπου, επισήμαναν την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινού Συστήματος Ασύλου στην κατεύθυνση ενός πιο δίκαιου και ισορροπημένου Μηχανισμού του Δουβλίνου, βασισμένου στην αρχή της αλληλεγγύης και επιμερισμού των ευθυνών.

Τέλος, έγινε συζήτηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων επί σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας. Ειδικότερα, έγινε αναφορά στη νομοθετική πρόταση του Επιτρόπου για τη διαλειτουργικότητα (interoperability) και στην ταχεία εφαρμογή του Συστήματος Εισόδου- Εξόδου (Entry-Exit System) και του ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ