ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Νέα αυταπάτη τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια

Σταϊκούρας: Νέα αυταπάτη τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔΧρήστος Σταϊκούρας, επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «για ακόμη μία φορά δεν έχει την αλήθεια στους πολίτες», γεγονός που στο παρελθόν είχε «αποδειχθεί οδυνηρό για τη χώρα και τους πολίτες».

«Για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια στους πολίτες. Προσεγγίζει την πραγματικότητα με λεκτικές ακροβασίες, επικοινωνιακά περιτυλίγματα και μια αισιοδοξία που γρήγορα αποδεικνύεται - από τα ίδια τα γεγονότα - ανεδαφική. Κάθε φορά, όμως, η ‘’πρόσκρουση’’ με την πραγματικότητα αποδεικνύεται οδυνηρή για τη χώρα και τους πολίτες. …η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα λιτότητας για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, έχει δεσμευτεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018, ενώ η υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του χρέους όχι μόνο έχει μετατεθεί για μετά το καλοκαίρι, αλλά εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από κάποιον αυστηρό μηχανισμό επιτήρησης και εποπτείας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτώμενος για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση «δημιουργεί απόθεμα προκειμένου να καλλιεργήσει τη νέα αυταπάτη της δήθεν ‘’καθαρής εξόδου’’ από τα μνημόνια. Εκτός όμως του ότι η πλήρης και καθαρή έξοδος, αν και επιθυμητή, δεν είναι σήμερα εφικτή, ο τρόπος δημιουργίας του ταμειακού αποθέματος δεν είναι ορθολογικός».

«Τρεις αριθμοί συμπυκνώνουν και αποτυπώνουν την επώδυνη πραγματικότητα: έχουν ψηφιστεί 14,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την εφορία ξεπέρασαν - για πρώτη φορά - τα 100 δισ. ευρώ και έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 1 εκατομμύριο πολίτες. Οι δε μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί περιουσιών είναι ‘’προ των πυλών’’. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», είπε αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως τα στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού σε σχέση με την ανάπτυξη και διευκρίνισε πως η κυβέρνηση υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς στόχους «με την ανελέητη φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή επί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και με τη διευρυμένη εσωτερική στάση πληρωμών. Με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων».

«Win-win» το Σκοπιανό για την κυβέρνηση

Ολοκληρώνοντας και αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο ίδιος δήλωσε πως «η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα επιπόλαια και με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ως εκ τούτου ανεύθυνα. Ενώ έχει εσωτερικές αντιφάσεις και δεν φαίνεται να διαθέτει ενιαία θέση, ενώ βγάζει αρχικά οξύτατες και άστοχες ανακοινώσεις κατά της Εκκλησίας, για να στείλει στη συνέχεια επιστολές μετάνοιας, προχωρώντας και σε συναντήσεις μαζί της, ξιφουλκεί κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για διγλωσσία, απορυθμίζοντας αντί να σφυρηλατεί το εσωτερικό μέτωπο.

Άλλωστε η χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή από παλιά. Θυμίζω ότι κορυφαία στελέχη, νυν υπουργοί του, την περίοδο 2007-2008 προέτρεπαν την τότε κυβέρνηση της ΝΔ να δεχθεί τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της. Τώρα, επιδίδεται σε μυστική διπλωματία, χωρίς ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη του θέματος. Η ΝΔ θα κινηθεί και πάλι με όρους εθνικής υπευθυνότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ