ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική συνοχή εν μέσω εξελίξεων για το Σκοπιανό

Κυβερνητική συνοχή εν μέσω εξελίξεων για το Σκοπιανό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/DIMITRIOS PANAGOS

Νέα «σελίδα» στις διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ανοίγει, με την άφιξη του ειδικού διαμεσολαβητή για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς στην Ελλάδα, να βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αποχώρησής του λόγω του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μείνουν στην κυβέρνηση «μέχρι τέλους».

Επανέλαβε, όμως, τη θέση του κόμματός του περί μη αποδοχής λύσης που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα.

Πολιτικές ζυμώσεις για το ονοματολογικό

Το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας αλλά και για να τους ενημερώσει για το τετ-α-τετ που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Κύκλοι του Μαξίμου, μιλώντας στο CNN Greece, έκαναν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση με την κ. Γεννηματά και για «ακόμη καλύτερο» κλίμα σε αυτήν με τον κ. Θεοδωράκη. Στη συνάντηση με τον κ. Κουτσούμπα δεν υπήρξε καμία έκπληξη αφού η θέση του ΚΚΕ, σε σχέση με το Σκοπιανό, είναι πάγια και γνωστή.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνιζε ότι δημιουργείται «κλίμα σύγκλισης» με τα περισσότερα κόμματα – πλην της Νέας Δημοκρατίας και της Ένωσης Κεντρώων.

Οι προτάσεις Νίμιτς στο «τραπέζι»

Κατά την διάρκεια των επαφών με τον κ. Νίμιτς, θα εξεταστούν οι προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ προς την Αθήνα και τα Σκόπια, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στους πρέσβεις των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο διαμεσολαβητής θα συναντηθεί με τον Νίκο Κοτζιά στις 13:30 στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ αμέσως μετά, ο υπουργός θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι δύο άνδρες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις μετά από τις συζητήσεις τους.

Νωρίτερα, ο Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ένα τετ-α-τετ που θα έχει οριστεί για τις 10:30πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας μέσα στους επόμενους μήνες –μια θέση που έχει εκφράσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, όπως φαίνεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και θα μεταδοθεί ολόκληρη αύριο.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» είπε ο κ. Πάιατ και, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι: «Είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στα Σκόπια την Τετάρτη

Αμέσως μετά τις συναντήσεις του στη χώρα μας, ο Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να αναχωρήσει για τα Σκόπια όπου θα συζητήσει το ονοματολογικό με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Και στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει σήμερα ότι θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της πΓΔΜ «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της».

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, αλλά μπορεί και όχι. Σίγουρα η κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της χώρας, η αντιπολίτευση και όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν τη σοφία να βρούμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ