ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Με καλή πίστη θα οδηγηθούμε σε θετική κατεύθυνση– Νίμιτς: Είναι ώρα αποφάσεων

Κοτζιάς: Με καλή πίστη θα οδηγηθούμε σε θετική κατεύθυνση– Νίμιτς: Είναι ώρα αποφάσεων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αισιόδοξοι για το ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ εμφανίστηκαν τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο και ο Μάθιου Νίμιτς, μετά από τις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι με καλή πίστη οι δύο πλευρές μπορούν να οδηγηθούν σε μια λύση της διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ. Επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος, μια πρόταση που, όπως τόνισε, παρουσίασε και στον κ. Νίμιτς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι εξήγησε στον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών τι μπορεί και πρέπει να εμπεριέχει η ονομασία των Σκοπίων.

«Του είπα τις σκέψεις μου για το πού βρίσκω τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

«Με καλή πίστη πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοτζιάς, που απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα δημοσιογράφων για το όνομα το οποίο συζητούν οι δύο πλευρές.

Τόνισε δε, ότι δεν έχει χρονοδιάγραμμα. «Αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε» ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του ίδιου του κ. Κοτζιά σε εμπομπή στη δημόσια τηλεόραση τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στην πλευρά των Σκοπίων εντός του Φεβρουαρίου ένα σχέδιο συμφώνου.

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, o υπουργός είπε ότι αυτή θα γίνει «αφού ετοιμάσουμε την πρότασή μας». «Η άλλη πλευρά ξέρει για το Σύμφωνο, απλώς το περιεχόμενό του το επεξεργαζόμαστε εμείς», εξηγώντας ότι το Σύμφωνο θα είναι η δική μας πρόταση, «μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση».

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή»

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο νωρίτερα.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές.

«Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας:

«Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου. Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

«Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Συνάντηση Νίμιτς με τον Κουμουτσάκο

Πριν από τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά, ο Μάθιου Νίμιτς είχε ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, μετά το πέρας της συνάντησης.

Όπως είπε, η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη ενώ τόνισε ότι η μόνη εγγύηση είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος.

«Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ