ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Η διαμάχη με την πΓΔΜ θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο

Κοτζιάς: Η διαμάχη με την πΓΔΜ θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο
REUTERS/Costas Baltas

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίλυση του ονοματολογικού μέσα στους επόμενους μήνες εμφανίστηκε ο Νίκος Κοτζιάς, που σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters επανέλαβε ότι η Αθήνα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης στην πΓΔΜ. 

«Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους Γόρδιους Δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς τι θα θεωρούσε η Αθήνα «πρόοδο» εάν η διαμάχη με τα Σκόπια δεν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Θα έχει τακτοποιηθεί».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχει νέα δυναμική για να επιλυθεί το ονοματολογικό, καθώς πέρσι εκλέχθηκε πιο διαλλακτική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και το συμφέρον της περιοχής για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά, και επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται ένα σχέδιο συμφώνου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση συζήτησης.

«Δεν θα είναι ένα ελληνικό κείμενο που θα περιέχει μόνο τις δικές μας θέσεις, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, και εξέφρασε την ελπίδα το σύμφωνο αυτό να είναι έτοιμο μέσα στο Φεβρουάριο.



Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ήδη 140 χώρες παγκοσμίως «αναγνωρίζουν την πΓΔΜ ως Μακεδονία» και εξηγεί ότι η Αθήνα ζητά γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, τότε τι ονομασία μένει;» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτημα για τις πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξασφαλίσει ευρεία πολιτική στήριξη.

«Διεθνώς, θα μείνει ένα σκέτο “Μακεδονία” και έτσι δεν θα υπάρχει όφελος και στις διμερείς μας σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Γραμματικά είναι ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Για τα συλλαλητήρια

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Κοτζιάς ερωτήθηκε και για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. «Οι διαδηλώσεις είναι σημάδι δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακές προθέσεις» είπε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, και συνέχισε: «Υπάρχουν απλά άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από άλλη σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή αλλά να μην αφήσουμε να μας παγιδεύει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ