ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Συνέπεια και συνέχεια στην εθνική γραμμή που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία

Παπανδρέου: Συνέπεια και συνέχεια στην εθνική γραμμή που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με δήλωσή του παρεμβαίνει στη δημόσια συζήτηση για την επίλυση του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι «το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην εθνική μας γραμμή» η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος «απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία και την συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα».

«Εθνικό συμφέρον είναι να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη. Να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζεται σήμερα ως "Μακεδονία"», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης αναφέρει ότι διαχρονικά τα Βαλκάνια ταλανίζονται από τις ορέξεις και παρεμβάσεις τρίτων δυνάμεων και «γι’ αυτό, εθνικό συμφέρον είναι η συμφιλίωση των δύο λαών, με λύση αξιοπρεπή και αμοιβαίως αποδεκτή».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ξανά στην πρωτοπορία των Βαλκανίων ως δύναμη ειρήνης, λογικής, ανάπτυξης και συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών της περιοχής, διασφαλίζοντας πάντα τα ελληνικά συμφέροντα.

Παίρνει σαφείς αποστάσεις από «την κομματική ψηφοθηρία, την εκμετάλλευση της αγωνίας του ελληνικού λαού, και τις ακραίες φωνές που καλλιεργούν διχόνοια και αδιέξοδα για τους Έλληνες και τη χώρα», ενώ επικρίνει ως απαράδεκτη τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ «αποφάσισε να εγκαταλείψει την εθνική γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον. Και μάλιστα, αγνοώντας τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των μη-λύσεων. Συντηρώντας το πρόβλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε:

«Εμείς, όπως πάντα, ακολουθούμε το δρόμο της ευθύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ