ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί σκληραίνουν τη στάση τους τα Σκόπια

Γιατί σκληραίνουν τη στάση τους τα Σκόπια
Νίκολα Ντιμιτρόφ - Μάθιου Νίμιτς REUTERS/Ognen Teofilovski

Οι επιθετικές δηλώσεις περί «μακεδονικής ταυτότητας» του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, χθες, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Μάθιου Νίμιτς, δεν ήρθαν από το πουθενά.

Είχαν προηγηθεί δύο πράγματα.

Αφενός η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ για την οποία το γραφείο του Ντιμιτρόφ εξέφρασε ενόχληση σημειώνοντας ότι: «τις παραμονές της επίσκεψης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, υπό τη διαμεσολάβηση του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, τονίζουμε ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για συνομιλίες».

Αφετέρου οι αναφορές για το όνομα στον ελληνικό Τύπο με τρόπο που να δημιουργείται η εντύπωση ότι η ονομασία που προκρίνει η Αθήνα -με πιθανότερο το Gornamakedonija- είναι στα σλαβικά, αμετάφραστη και σε ενιαία γραφή.

Το τελευταίο -όπως αντανακλάται από την αρθρογραφία του γνωστού και καλά πληροφορημένου δημοσιογράφου των Σκοπίων, Μπράνκο Γκέροσκι -δηλαδή, η ενιαία γραφή, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

Στο άρθρο του -το οποίο θα δημοσιευτεί μεν αύριο στην εφημερίδα «Sloboden Pecat» αλλά τα κύρια σημεία του προαναγγέλλονται ήδη στο «Plusinfo», τον αδελφό ιστότοπο της εφημερίδας- ο Γκέροσκι γράφει: «Η ενιαία γραφή Gornamakedonija (μετάφραση: Ανωμακεδονία) ή Novamakedonija (μετάφραση: Νεαμακεδονία) όπως αναφέρεται στα ελληνικά ΜΜΕ συνιστούν απρεπείς προτάσεις, διότι δεν πρόκειται πλέον για σύνθετη ονομασία αλλά για νέα ονόματα, τα οποία στην πραγματικότητα αλλάζουν την ταυτότητά μας αφού μας κάνουν Ανωμακεδόνες ή Νεομακεδόνες [...] αν πράγματι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, χωρίς πανικό, περιττή νευρικότητα ή κακή πίστη πρέπει αμέσως να απορριφθούν».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν ΜΜΕ των Σκοπίων, ήταν τόσο ηλεκτρισμένη χθες η ατμόσφαιρα στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που συνεργάτης του Ντιμιτρόφ επιχείρησε να εμποδίσει τον διαπιστευμένο δημοσιογράφο του καναλιού 21, Furkan Saliu, από την αλβανική κοινότητα της πΓΔΜ, να θέσει ερώτηση απειλώντας τον ότι αν το κάνει δεν θα του ξαναδώσουν συνέντευξη. Εκείνος δεν υποχώρησε, έθεσε την ερώτησή του δίχως μικρόφωνο και ενώ -όπως καταγράφηκε σε ηχητικό ντοκουμέντο- ο συνεργάτης του υπουργού επέμενε και του έλεγε να μην ολοκληρώσει τη φράση του. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ένωσης Συντακτών της πΓΔΜ -ένα παραπάνω καθώς και άλλοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ φέρονται να απείλησαν στη συνέχεια τον Saliu με άρση της διαπίστευσής του.

Το βίντεο με το ηχητικό ντοκουμέντο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ