ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Αντίδραση Κοτζιά για τις πρακτικές Νίμιτς

Σκοπιανό: Αντίδραση Κοτζιά για τις πρακτικές Νίμιτς

Σύννεφα δημιουργούνται στο αισιόδοξο κλίμα που είχε κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τον οποίον και επικοινώνησε προσωπικά για του ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών». Παράλληλα, έντονη είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το Σκοπιανό και το θέμα της σύνθετης ονομασίας, όλα αυτά στον απόηχο των απειλητικών επιστολών που έλαβε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και μία μόλις μέρα πριν το συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξέδωσε χθες μία αυστηρή ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ και τη στάση Νίμιτς τονίζοντας – μεταξύ άλλων – πως στην μακρά συνομιλία που είχαν του υπογράμμισε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια», όπως υπογραμμίζει, «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Νέα κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το Σκοπιανό πριν το συλλαλητήριο

Η αυστηρή ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ήρθε την ίδια ώρα που στην Αθήνα είχε «φουντώσει» η κόντρα της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το Σκοπιανό, με αφορμή μία ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992, - προφανώς παραλληλίζοντας το με το συλλαλητήριο της Κυριακής - όπου υπάρχει το εξής κείμενο: «Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ' όλη τη Μακεδονία εξέφρασαν χθες -σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη- την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως η επίσημη εφημερίδα της Αριστεράς κυκλοφόρησε τότε με τίτλο «ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ».

Σημειώνεται ότι στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής, αναφέρει το κόμμα, ενόψει του συλλαλητηρίου αναγράφεται: «ΝΑΙ Στο εθνικό συμφέρον τη δημοκρατία, την εθνική γραμμή και την ευθύνη, στον πατριωτισμό και τη συνεννόηση – ΟΧΙ Στην πατριδοκαπηλία και τη μικροπολιτική, στον εθνικισμό, την υπεκφυγή και την ανευθυνότητα, στην Ακροδεξιά και τον φασισμό». Ολοκληρώνοντας της ανακοίνωση η ΝΔ επεσήμανε πως «καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της "ανάγκης" το όνομα της γείτονος να είναι "Μακεδονία" σκέτο».

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που απάντησε στη ΝΔ με «τα πέντε "ναι" του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας -και τώρα η ΝΔ συντάσσεται με τα συλλαλητήρια- επιβεβαιώνει πως «οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018. Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι "Μακεδονομάχοι" πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας».

Τέλος το κόμμα επισημαίνει πως «εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης».

Οι απειλητικές επιστολές προς τον Νίκο Κοτζιά

Ακόμη ένα ζήτημα που προκάλεσε αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν οι δύο απειλητικές επιστολές που έλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς – η δεύτερη μάλιστα απευθυνόταν και στους κυρίους Πάνο Καμμένο, Σταύρο Κοντονή και Κώστα Γαβρόγλου. Ο υπουργός δέχθηκε μία χειρόγραφη επιστολή, που όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε λόγο «για τρία φυσίγγια».

Η δεύτερη επιστολή είχε υβριστικό περιεχόμενο και στάληθηκε από άγνωστο αποστολέα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αποστολέας σε μία δακτυλογραφημένη επιστολή χρησιμοποιούσε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους 300 της Βουλής, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Να μπει ο Στρατός στη Βουλή». Η επιστολή στάλθηκε με το ταχυδρομείο και δεν υπήρχαν στοιχεία αποστολέα, ενώ ο άγνωστος απέφυγε να χρησιμοποιήσει έστω και ένα ψεύτικο στοιχείο ταυτότητας.

Και οι δύο επιστολές, μαζί με τους φακέλους, έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστούν για DNA και αποτυπώματα.

Υπέρ του συλλαλητηρίου η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ των Κοτζιά και Τόσκα

Όσον αφορά το συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο, Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος, η πολιτική κίνηση ΠΡΑΤΤΩ των κ.κ.Κοτζιά και Τόσκα τάχθηκε δημόσια υπέρ του, τονίζοντας πως η συμμετοχή είναι «δημοκρατικό δικαίωμα έκφρασης», και προσθέτοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετέχουν δεν συμμερίζονται τον κίβδηλο πατριωτισμό πατριδοκάπηλων υπερπατριωτών».

Σε ανακοίνωση της επισημαίνεται ακόμη πως «ντόπια και ξένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα επιζητούν τον διχασμό και την μισαλλοδοξία, με μόνο στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης». Προστίθεται ότι ο κάθε πολίτης με πατριωτική συνείδηση και σεβασμό στη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της, μπορεί να αποτρέψει κάθε ακραία φωνή και πράξη καπηλείας του φρονήματός του, επισημαίνεται ωστόσο ότι «Δυστυχώς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά στην Πατρίδα, ντόπια και ξένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα επιζητούν τον διχασμό και την μισαλλοδοξία, με μόνο στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης».

Το ΠΡΑΤΤΩ «εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη στις κινήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά», αναφέρει η ανακοίνωση κλείνοντας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ