ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης

Τζανακόπουλος: Να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης
(EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει τίποτε διαφορετικό από τη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ελλάδα τουλάχιστον από το 2007, δηλαδή για μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη "να αφήσει τον καιροσκοπισμό και να πει με μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του διαγράφει όσα η παράταξή του έκανε από το 2007 μέχρι σήμερα".

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για υποτιθέμενη εν κρυπτώ διπλωματία, και, θεωρώντας ότι θα έχει κομματικά οφέλη, υποστηρίζει συλλαλητήρια με τα οποία πολιτικά δεν συμφωνεί, για να δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να λαμβάνει υπόψη τις λαϊκές κινητοποιήσεις, και ειδικά μια μεγάλη κινητοποίηση, ομολογουμένως, όπως ήταν η χθεσινή

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρέπει όλοι οι πολίτες και τα πολιτικά κόμματα να πουν με σαφήνεια αν το σύνθημα του συλλαλητηρίου -ότι δεν πρέπει να γίνει χρήση του όρου «Μακεδονία» σε καμία περίπτωση- είναι μία θέση που μπορεί να υιοθετήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική και αν πρέπει.

Σχολιάζοντας τη στάση του Π. Καμμένου, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει προβληματισμούς κι επιφυλάξεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών καθώς και ότι «ο ίδιος δεν πρόκειται να γίνει Σαμαράς».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, σημείωσε πως δεν την καθοδηγεί ο κ. Νίμιτς, «η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», προσθέτοντας πως, όταν δύο χώρες έχουν μία διαφορά, αυτή επιλύεται με την υπογραφή δεσμευτικής διεθνούς συνθήκης, με διατάξεις που ορίζουν το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι δύο αυτές χώρες, ενώ επιφέρει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ