ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άλλαξε πίνακα στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας

Άλλαξε πίνακα στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας
instagram/ alexistsipras

Αλλαγές στη διακόσμηση του Μεγάρου Μαξίμου έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φρόντισε να ενημερώσει τους ακολούθους του στο Instagram σχετικά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέβασε στο λογαριασμό του φωτογραφίες από την αλλαγή στη διακόσμηση της αίθουσας στο εσωτερικό του Μαξίμου.

Όπως σημείωσε τον χώρο κοσμεί πλέον ο τελευταίος πίνακας του Παναγιώτη Τέτση «Ύδρα Ι», ο οποίος και αντικατέστησε τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» του Κωνσταντίνου Βολανάκη.

«Ένας καινούργιος πίνακας κοσμεί από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου. Η «Υδρα Ι», τελευταίος πίνακας του Παναγιώτη Τέτση, αντικατέστησε τη «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, προκειμένου να εκτεθεί στο ευρύ κοινό», αναφέρει η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram.

https://www.instagram.com/p/Be0dh0THBio

Σημειώνεται ότι ο πίνακας του Βολανάκη θα εκτεθεί στο κοινό, στην έκθεση του Ιδρύματος Θεοχαράκη «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας», που θα περιλαμβάνει περισσότερα από εβδομήντα εμβληματικά έργα μεγάλων διαστάσεων από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ έως τις 13 Μαΐου.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Τέτσης

Ο Παναγιώτης Τέτσης γεννήθηκε στην Ύδρα το 1925 πέθανε πλήρης ημερών στις 5 Μαρτίου 2016.

Όπως έχει αναφέρει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του, πηγές του ήταν τα βιώματά του. “Σπάνια καταστρέφω έργα μου. Στην ιδιοσυγκρασία μου είναι να επιμένω στο να κερδίσω κάτι και όχι στο να χάνω. Έτσι επιμένω να δουλεύω ένα έργο μου έστω και αν χάσει ορισμένα σημεία από τη δροσιά της πρώτης χειρονομίας, γιατί τελικά κερδίζει σε σταθερότητα και πλαστική πυκνότητα” έλεγε.

Ένας καλλιτέχνης ανοιχτός στο κοινό, φωτεινός όπως τα έργα του ο Υδραίος Τέτσης άφησε το χρωστήρα και έφυγε για να συναντήσει τον ήλιο και τη θάλασσα.

Έργο

Ο Τέτσης διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα έργα του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέραν από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια.

Βραβεύτηκε στις 29/02/2016 με το βραβείο Γιάννη Μόραλη που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Αλέξης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ